Rendszerüzenet
2014. június 24.

Nyiss utat magadnak

A Nemzeti Tehetségprogram keretében, Roma és szociokulturálisan hátrányos helyzetű fiatalok tehetségfejlesztésnek, a mentorálást végző pedagógusok továbbképzésének és különböző szervezetek együttműködésének támogatása címmel kiirt pályázaton támogatást nyert a Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ, 1), Nyiss utat magadnak című projektje. A nyertes program keretében tehetséggondozó háromnapos nyári találkozót szervezett a WISZ.

A találkozóval kapcsolatban elsősorban református gimnáziumokat keresett meg a kollégium. Az intézményekből többségében roma származású és hátrányos helyzetű fiatalok érkeztek a találkozóra, többek között Karcagról, Nagyecsedről, Miskolcról és Kisvárdáról.

A meghívott iskolákat már korábban felkereste a szakkollégium és az intézményekben továbbtanulást ösztönző tréningeket tartottak a szakkollégium munkatársai és lelkipásztora. A június 22. és június 24. között megtartott találkozón a meghívott iskolákból négy-négy tanuló és egy-egy pedagógus vett részt. A három nap alatt további tréningeken, bibliadrámás – és kreatív foglalkozásokon valamint zenei tehetséggondozáson vehettek részt a diákok, akik ellátogattak a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre és a Debreceni Egyetemre is, illetve találkozhattak, beszélgethettek a szakkollégiumban élő hallgatókkal.

A kísérő pedagógusoknak workshopot szerveztek, amelyen a cigány fiatalok iskolai tehetséggondozását helyezték a középpontba valamint ösztönözték a kapcsolatfelvételt a református intézmények, kisebbségi önkormányzatok, a református egyház és a civil szervezetek között ezzel létrehozva egy együttműködést a cigány fiatalok továbbtanulása érdekében. 

A találkozó elsődleges célja az volt, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalokat megerősítsék abban, hogy merjék megélni álmaikat, valamint cél volt az is, hogy a gimnazista diákok megismerkedjenek a szakkollégiummal és a kollégiumban rájuk váró lehetőségekkel.