Rendszerüzenet
2014. június 20.

Megújult a „falu első portája” Garbolcon

Korán reggel ébredtek június 15-én, vasárnap a Garbolcon élő emberek. Nem csak azért, mert a napokban kelt fel legkorábban a Nap, ráadásul éppen itt, a legkeletibb településen, hanem azért is, mert jelentős esemény következett a kicsiny református közösség életében. Ünnepi istentiszteleten adhattak hálát Istennek templomuk külső és belső felújításáért, parkosításáért.  

alt

Az alkalmon Bartha Gyula, a Szatmári Református Egyházmegye esperesének igeolvasását és könyörgését, dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének igehirdetése követte. Szolgálatában kiemelte, hogy a templom, mely az első porta a faluban, egy nagyon türelmes ház. Meg tud bennünket várni. Ez az Isten igazsága.  

alt

A prédikációt követően Kálmán Dávid, helyi lelkipásztor köszöntötte az ünneplőket, majd Nagy Roland, a község polgármestere ismertette a templom felújításának történetét, miképpen válhatott valóban a község legszebb portájává a templom, s környezete. A szép számmal megjelent lelkipásztorok, gondnokok, - többek között Kovács Sándor, a Partiumi Szatmári Református Egyházmegye esperese, valamint főgondnoka, Csűry Miklós, - egy-egy igével köszöntötték a gyülekezetet. Nagy Elemér, a Garbolci egyházközség gondnoka, a presbitérium nevében fejezte ki háláját a sikeres pályázatért az ünnepségen is megjelenő országgyűlési képviselőnek, dr. Tilki Attilának, valamint püspök úrnak és esperes úrnak az Egyházkerületi és az Egyházmegyei támogatásokért és természetesen az önkormányzatnak, azon belül is polgármester úrnak az önzetlen segítségért.

A köszönet szavai után a hittanos gyermekek szavalata, majd a rozsályi, méhteleki és garbolci gyülekezetek közös énekkarának szolgálata következett.

  alt  

Kapcsolódó galéria

Tovább emelte az ünnep fényét, hogy a szomszédos településről, a Partiumi Szárazberekről népes küldöttség érkezett, kik közül 42-en, ezen a felejthetetlen napon tették le állampolgársági esküjüket, Ilonczai Zsombor, református lelkipásztoruk vezetésével. Megható pillanat volt, mikor a lelkipásztor az eskütételt követően, könnyes szemekkel elmondta, hogy életük egyik legszebb napján, végre visszakaphatták azt, amit 94 esztendővel ezelőtt, a megkérdezésük nélkül, itt Szárazberek és Garbolc között, akaratukon kívül, meghúztak és elvettek.

Az istentiszteletet követően a népes gyülekezet szeretetvendégség mellett folytathatta a beszélgetést. Az erre a napra újból megnyitott határ pedig lehetővé tette a testvéri, rokoni találkozásokat.

A felújított templomért, az ünnepért és a Testvéri találkozásért Egyedül Istené a Dicsőség!

Forrás: „szatmári”

Fotók: Barcza János

Kapcsolódó cikk: www.ttre.hu