Rendszerüzenet
2014. június 19.

Állampolgársági eskütételek a megújult garbolci templomban

Teljesen megújult a garbolci református templom. Kálmán Dávid református lelkipásztor az Európa Rádiónak elmondta, hogy a LEADER- programon belül a vidéki örökség megőrzésére kiírt pályázaton indult még 2009-ben a gyülekezet, majd 2011-ben nyert. Így ebből a támogatásból, valamint az önkormányzat és adakozók pénzéből mintegy 25 millió forintból valósulhatott meg a templom és környéknek teljes megújulása.

Kálmán Dávid, lelkipásztor következő fontos feladatnak nevezte, hogy ne csak kövek, hanem lelki kövek is alkossák a templomot, ezért a gyülekezet építésre helyezi a jövőben a legnagyobb hangsúlyt.

A templom felújítása kapcsán június 15-én tartottak hálaadó istentiszteletet Garbolcon. Az ünnepi alkalomon 42 szárazberki lakos tett állampolgársági esküt a megújult templomban. (Garbolc, körülbelül 2 kilométerre fekszik a magyar- román- ukrán hármashatártól) A Szárazberki Református Egyházközség kezdeményezésére az elmúlt fél évben csaknem százan nyújtották be kérelmüket, ezek közül esküt tettek azok, akiknek kérelmét mindeddig hitelesítették és elfogadták.

Az ünnepély szeretetvendégséggel, estig tartó beszélgetéssel, a rokonok újbóli találkozásával zárult. Augusztus 31-én azonban újra találkozhatnak a határ két oldalán élők, amikor a VI. Szárazberki Bocskai Kulturális Falunapok alkalmából a két település újból megigényli a határnyitást.