Rendszerüzenet
2014. június 18.

A folyamatosan épülő gyülekezet

Lassan tíz éve szolgál Lovász Krisztián református lelkipásztor Hajdúsámsonban. Amikor 2005-ben a településre érkezett egy jó adottságú, de kissé elöregedő gyülekezetet talált. A gyülekezet építését ezért a gyermekek bevonásával kezdte, a gyülekezet pedig mára már szinte teljesen lecserélődött. Az elmúlt kilenc évben ugyan sok száz embert el kellett temetnie, azonban örvendetes, hogy ez idő alatt a keresztelések száma még ezeket is felülmúlta.

alt

A lelkipásztor elmondta, hogy nagyon sokan járnak templomba és a gyülekezeti tagok közül egyre többen segítenek neki a gyülekezet építésében. Igazi csapatként kezdenek működni a sámsoni reformátusok. Mindez a pünkösdi családi napon is érezhető volt, ahol majd kétszázhúsz tag vett részt a bánki programokon.

Lovász Krisztián kiemelte, hogy a legfontosabb mindig is az volt, hogy az emberek szeressenek a templomba járni, tudjanak belekapaszkodni az igébe, és csak ez után a második legfontosabb, hogy közös programok is szerveződjenek. Kifejtette, az, hogy egyre többen járnak az alkalmakra elsősorban Isten munkája, és kellett ehhez az is, hogy személyesen is megszólítsák az embereket és megértessék velük, hogy a keresztyén lét nem csak vasárnapokra szól, hanem vasárnaptól-vasárnapig tart.

 alt 

Ennek a vonzó hitéletnek az alapjait már az ifi csoportba és a Fiatalok Biblia Körébe járók életében is leteszik. Azoknál, akik iskolaidőben mérsékelt, viszont szünetben aktív részvétellel vannak jelen a gyülekezetben. Nagy öröm, hogy egyre több a gyülekezethez szüleivel együtt csatlakozó kisgyermek, ami köszönhető a már nyolc éve hagyományosnak számító gyermekhétnek, amit idén július 7 és 11 között rendeznek meg a hajdúsámsoni templom kertjében. Ezen az egy héten több mint százötven gyermekről gondoskodik, mintegy ötven önkéntes. Több gyermek úgy kapcsolódik be a programokba, hogy sem ő sem családja nem tagja a gyülekezetnek, még is várják ezt a tábort, amelynek keretében idén Sámuel történetét dolgozzák fel.

Az ifiseknek augusztus negyedikén kezdődik Óhután a tábor, ez lesz a tízedik. Az már most látható, hogy minden eddiginél nagyobb figyelem és érdeklődés övezi.

Lovász Krisztián, mint mondta nagy utat tett meg a gyülekezettel együtt, de érződik Isten szeretete és kegyelme, mely fokozatosan segíti őt és gyülekezetét abban, hogy évről évre egyre többeknek nyújthatnak „otthont” az igével és a családias hangulatú közös programokkal. Ennek a közösségnek, az egyháznak különös ereje van. Valaki így fogalmazott a pünkösdi családi nap után, hogy „Még a gyógyszeremet is elfelejtettem bevenni…” Ez a lényeg.

A lelkész bízik benne, hogy pár év múlva Hajdúsámson dobbanó szíve lesz a helyi református gyülekezet!