Rendszerüzenet
2014. június 15.

Közoktatási intézményként első tanévét zárta az Immánuel Otthon és Iskola

Közoktatási intézményként első tanévét zárta az Immánuel Otthon és Iskola, mely szociális intézményként az elmúlt 22 évben is biztosított oktatást halmozottan és súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekek számára. 

A Nagytemplomi Református Egyházközség 1991-ben elindított intézménye, ebben a tanévben már közoktatási intézményként is működött, mivel a törvény elismeri, hogy minden gyermeknek joga van a tanuláshoz. Az otthonban 37 gyermek részesült fejlesztő nevelés-oktatásban, míg a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolával való szoros együttműködésnek köszönhetően 19 sajátos nevelési igényű gyermeket tanítottak a Gyakorló Iskola kihelyezett pedagógusai.

Az Immánuel Otthon évzáró ünnepségét ma tartották a 10 órakor kezdődött nagytemplomi istentisztelet keretében. Az alkalmon fellépett az Immánuel Otthon kórusa is, valamint köszöntő beszédet mondott Győri Zsófia az intézmény vezetője, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.

Kósa Lajos beszédében megköszönte az otthon dolgozóinak munkáját, valamint kiemelte, hogy az Immánuel Otthonban minden nap csoda történik. Mint mondta nagyobb cselekedet megtanulni beszélni, járni vagy önállóan enni, mint olimpiát nyerni. Hangsúlyozta azt is, hogy azt a munkát, amit az Immánuel Otthonban végeznek, csak lélekkel, szeretettel lehet végezni!

Aáry-Tamás Lajos kiemelte, hogy nincs képezhetetlen gyermek, nincs olyan, hogy egy gyermeket nem lehet tanítani. Beszámolt az intézményben tett több látogatásának élményéről, melyek döntően meghatározták gondolkodását jogászként, az oktatási jogok biztosaként. Elmondta azt is, hogy az Otthonnal együtt nyújtottak be egy pályázatot, amelynek egyik eleme lesz egy kortárs magyar művészek részvételével megrendezendő kiállítás ősszel.