Rendszerüzenet
2014. június 13.

Költségvetés, pályázatok, intézmények- Ülésezett az Egyházkerületi Tanács

Mi adja az emberi élet méltóságát?- tette fel a kérdést az Egyházkerületi Tanács ülését megnyitó áhítatában Nagy Zsolt. A Bihari Református Egyházmegye esperese kifejtette, hogy nem emberhez méltó olykor, ahogy szólunk, a cselekedeteink pedig önmagukért beszélnek, amelyekből látszik, hogy van, mikor sebeket ejtünk, nem emberhez méltó módon élünk. Mi adja az emberi élet méltóságát? Csak az, hogy az Úréi vagyunk, a teremtés és a megváltás jogán, akár élünk, akár halunk!- hangsúlyozta Nagy Zsolt.

Az áhítat után következtek a beszámolók, jelentések, előterjesztések. Az Egyházkerületi Tanács június 12-i ülésén elfogadta a 2013. évi költségvetési beszámolót, a 2014. évi költségvetést módosítását, valamint döntött a dévaványai Szügyi Dániel Református Általános Iskola fenntartói jogának átadásáról. Az intézményt 2014. szeptember elsejétől a Békési Református Egyházközség működteti. A fenntartóváltásra a csökkenő gyermeklétszám miatt volt szükség. Az iskola a következő tanévtől a békési gimnázium tagintézményeként működik tovább.  

Elnöki beszámolójában Bölcskei Gusztáv szólt a folyamatban lévő beruházásokról. Kiemelte, hogy a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma megkezdhette az átköltözést a Péterfia utcai épületbe. A középiskolai diákok és a Kollégium Általános Iskolájának tanulói zavartalanul kezdhetik meg a 2014/2015-ös tanévet a régi-új épületben. A beruházás második ütemével kapcsolatban a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, hogy a közbeszerzési eljárás elindult, heteken belül kiderül ki lesz a kivitelező, így a munkálatok időben való elkezdésének nem lesz akadálya. A második ütemben a Kollégium négyszög alakú épülete újul majd meg.

Bölcskei Gusztáv beszédében kitért a pályázatok benyújtása előtti lelkipásztori feladatokra. Két éve kötelesek a lelkészek bejelenteni gyülekezetük pályázási szándékát. Ennek a kötelességnek azonban még mindig vannak, akik nem tesznek eleget, ami az Egyházkerületre nézve többször okoz nehézséget, például túl későn derül ki, hogy a gyülekezetek számára elérhető kedvezményes hitel felvételéhez a kerületnek kell kezességet vállalnia. Ezért külön felszólította a lelkipásztorokat, hogy a jövőben tegyenek eleget ennek a kötelezettségüknek.

Bölcskei Gusztáv kitért a május 24-i Református Egység Fesztiválra is. Külön megköszönte a kerület intézményeiben dolgozók és tanulók, valamin az egyházmegyék segítségét, valamint elmondta, hogy a szabadtéri úrvacsorás istentiszteleten több mint egy millió hatszázezer forint gyűlt össze. A befolyt összeget a Kárpátaljai gyülekezeteknek ajánlotta fel a Generális Konvent.