Rendszerüzenet
2014. május 27.

Világtalálkozós események a Tiszántúlon

Ebben az évben tartják a Magyar Reformátusok Hetedik Világtalálkozóját, amelynek jelmondata: „Legyenek láthatóvá tetteid!", e jelmondat jegyében több programot is szerveznek a Kárpát-medencében. A Világtalálkozó egyik kiemelt eseménye a mintegy tízezer embert vonzó Református Egység Fesztivál volt, amelyet május 24-én rendeztek meg Debrecenben. A fesztivállal ünnepelték a Magyar Refrmátus Egyház megalakulásának ötödik évfordulóját. A Világtalálkozó másik központi rendezvénye pedig a Kálvin emlék-istentisztelet és szoboravatás lesz, amelyet július 10-én tartanak Sepsiszentgyörgyön. Az emlék-istentisztelet a 2009-ben kezdődött Kálvin emlékévek záró eseménye lesz.

A Magyar Reformátusok Hetedik Világtalálkozójának egész éves programját több egyházkerületi esemény is színesíti. A Tiszántúli Református Egyházkerületből ilyen volt a 8. alkalommal megrendezett BihArt Református Művészeti Fesztivál, amelyet idén is a Biharkeresztesi Református Egyházközség és a Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közösen szervezett meg május 12. és 18. között. A fesztivál megnyitóját május 12-én, 17 órától tartották. A Bihart programjaira több mint háromezren látogattak el a városból és a környező településekről.

alt

Idén is többek között koncertekkel, sportvetélkedőkkel várták az érdeklődőket, valamint immár 13. alkalommal rendezték meg a Bihari Regionális Néptánctalálkozót, mintegy ötszáz határon innen és túlról érkezett néptáncos részvételével. Mindezek mellett több népi mesterséget kipróbálhattak az érdeklődők. Az egyhetes programon a népművészet mellett helyet kapott a sport, a színház, de volt véradás is. A szervezők célja minden évben az, hogy mindenki megtalálja, ami a leginkább érdekli, ezért olyan programokat kínálnak a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, amit szeretnek- hangsúlyozta Nagy Zsolt a Bihari Református Egyházmegye esperese.

A művészeti fesztivál keretében idén testvériskolai megállapodás is született. A megállapodásról szóló dokumentumot a Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a határon túli Köröstárkányi 1. számú Általános Iskola ünnepélyes keretek között írta alá a fesztivál záró istentiszteletén, május 18-án.

alt

A Magyar Reformátusok Hetedik Világtalálkozójához kapcsolódott az idei Szeretethíd is. A Magyar Református Szeretetszolgálat Kárpát-medencei önkéntes napjának idén is több mint 16 ezer résztvevője volt.

A mostani Szeretethíd Debrecenben, a már megszokott Emlékkert helyett, az érintettekhez közelebb költözve a Klinika területén várta az érdeklődőket. A debreceni megnyitót május 17-én tartották a Klinika Gyermekosztályának főépülete előtt. A programok között idén is szerepelt süteménygyűjtés, kézműves foglalkozás, és színpadi produkció is.

A felajánlott süteményeket a Klinika területén többek között a program résztvevői és a Pallagi úti idősek Otthona lakói között osztották szét, valamint a SZERETETHÍD-nosztalgia-villamos utasainak is jutott.

A rendezvénnyel kapcsolatban Pál Sándor a Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy az idei Szeretethídra a csaknem 16 ezer Kárpát-medencei jelentkezőből több mint 10 ezren Magyarországról jelentkeztek, a határon túli országok közül pedig a Szlovákiai Református Egyházkerület csaknem 2500 résztvevőt regisztrált. A programok 339 helyszínen 34 koordinátor segítségével zajlottak.

alt

A Szeretethídhoz kapcsolódó program volt ebben az évben is a Hadisír-gondozás. A Tiszántúli Református Egyházkerület két debreceni református gimnáziumának tanulói közösen tisztították meg a sírokat a Hősök Temetőjében a Szeretethidat megelőző hétvégén, május 10-én. Ezen a napon mintegy 120 tanuló érkezett tanáraik vezetésével a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumából és a Dóczy Gedeon Református Gimnáziumból, akik Kázmér László főhadnagy irányításával végezték önkéntes munkájukat. Segítségükkel a debreceni Hősök Temetője látványosan megújult. Az önkéntes munka során a diákok és felnőttek megtisztították a temetőt, összeszedték a felesleges növényzetet, és kitakarították a Hősök Pantheonját.

A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai is csatlakoztak a Szeretethídhoz. A fogvatartottak az Árpád-téri templom megszépítésében segédkeztek május 16-án.

Az Árpád-téri református templom tornya egy nyertes pályázatnak köszönhetően, 34 millió forintból megújul, azonban a templombelső is renoválásra szorul. A Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség ezen munkálatok elvégzésére további pályázati forrásokra vár, addig is a gyülekezeti tagok és a Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai fáradoztak a vizes falak állapotának javításán.

A fogvatartottak éppen ezért az önkéntes nap keretében a templom belsejében leverték a vakolatot és kihordták a templomból a törmeléket. Munkájukkal a gyülekezetnek segítettek abban, hogy a templom falai a felújítási munkálatok előtt kiszáradhassanak.