Rendszerüzenet
2014. május 27.

Elindult a szekér Debrecenből Kiskunhalasra

Több mint 350 éves múltra tekint vissza a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma, amely a kezdetben a Debreceni Református Kollégium „particulájaként" működött. 

alt

A jubileum alkalmából egy 2 fogatos lovas szekérrel, 350 évvel ezelőtti módon 8 nap alatt mintegy 280 kilométert megtéve jutnak el Debrecenből Kiskunhalasra a diákok és tanáraik, akik napi 30-40 kilométer megtétele után az adott településeken a helyi gyülekezeteknél szálnak meg éjszakára.

alt

A lovas kocsin 6 diák és két felnőtt utazik. Két napos váltásban összesen 32 tanuló vesz részt a jubileumi szekértúrán. A szekeret az indulást megelőzően május 24-én a Református Egység Fesztiválon láthatták a fesztiválra érkezők.

alt

Május 26-án reggel a Debreceni Református Kollégium udvarról azonban tovább indult a kocsi Földesre, ahonnan Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Szarvas, Szentes, Ópusztaszer és Kiskunmajsa érintésével jut el Kiskunhalasra. A tervek szerint június 2-án a koradélutáni órákban érkeznek meg a diákok és tanáraik a Szilády Gimnáziumhoz. A Debrecenből elindult csapatot a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának diákjai biciklivel kisérték el a város határáig. 

 alt 

A Debreceni Református Kollégium udvaráról induló csapatot Bölcskei Gusztáv, Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Győri József a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója is elbúcsúztatta. 

Fotók: Barcza János