Rendszerüzenet
2014. május 24.

Határtalanul a Dóczyban

2014. május 23-án reggel hat órakor indult 78 diák és hat tanár a debreceni Dóczy gimnáziumból két busszal a Határtalanul pályázat keretében három napos kirándulásra Székelyudvarhelyre, hogy megismerkedjenek Erdély természeti szépségével, múltjával és jelenével, a határon túli magyarság mindennapjaival. A kirándulást lehetővé tévő pályázatot Dr. Korsós Bálint igazgató nyújtotta be az EMMI-hez, az előző évi Délvidékre szervezett utazás pozitív tapasztalatai után.

alt

Az utat hosszas ráhangolódás és előkészítés előzte meg, a dóczysok tematikus napot szerveznek majd a Nemzeti Összetartás napja alkalmából, illetve projektnaplót készítenek a kirándulás előkészítő fázisától kezdve a szülők és diáktársak jelenlétében tartandó élménybeszámolóval bezárólag.

Az indulás előtt az utazáson résztvevő három  hetedikes osztály előzetes feladatokat is kapott, gyűjtőmunkát végeztek az erdélyi gazdag legendavilágot bemutatandó, illetve székely viccek gyűjtésére is lehetőséget kaptak, hiszen ezek mutatják be igazán a székely ember csalafinta, furfangos gondolkodását, szófukarságát. A diákok felkészültek az erdélyi írók, költők munkásságából, így irodalmi összeállítással tisztelegnek Nagygalambfalván és Farkaslakán Kányádi Sándor munkássága és Tamási Áron emléke előtt.

Szállást a székelyudvarhelyi Backmadarasi Kiss Gergely Református Gimnázium Kollégiuma nyújt számukra, amely így a református összetartozás napja környékén szintén szimbolikus jelentéssel bír.

Tankó Istvánné igazgatóhelyettes, az utazás vezetője