Rendszerüzenet
2014. április 22.

Isten elgördíti az akadályokat

Húsvét üzenete, hogy a legyőzhetetlennek tűnő akadályt is elgördíti előlünk Isten - jelentette ki Bölcskei Gusztáv vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban.

alt

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke húsvétvasárnapi igehirdetésében kiemelte, hogy sok kérdés kavargott a Jézus sírjához igyekvő asszonyok fejében húsvét vasárnap, de csak egy kérdést tettek fel: Ki hengeríti el a követ? A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kifejtette, hogy mindannyiunk életében van olyan kő, amit képtelenek vagyunk elgördíteni, ami megakadályoz bennünket a tovább haladásban. Azonban azzal, hogy Isten eltüntette Jézus sírja elől a hatalmas zárókövet, azt üzente, hogy hozzáférést biztosít kegyelmes és irgalmas szeretetéből a feltámadott, élő Krisztushoz.

alt

Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta, hogy a Húsvét azt is jelenti, hogy Isten nem kőszívű. "A kőszívű ember fiaiból egynek fel kellett áldoznia magát, hogy a többiek élhessenek" - mondta, majd hozzátette: "nekünk nem kőszívű Istenünk van". Húsvét örömüzenete, hogy "hozzáférésünk, közünk van a feltámadott Krisztushoz" - jelezte a magyarországi református egyházfő, majd kijelentette: Isten nem azt akarja, hogy "áldozatai, kifosztottjai legyünk a világnak", húsvét azt üzeni, hogy senki ne legyen áldozat, mert az nem tetszik az Úrnak. Ezért a húsvétot csak akkor ünnepelhetjük igazán tiszta szívvel, ha a hétköznapjaink olyanok, hogy abban senki sem áldozat.

 alt 

Az istentisztelet úrvacsora-osztással ért véget. 

  alt  

A húsvétvasárnapi istentiszteletet a megújuló Nagytemplomban tartották, ahol az ünnepek után folytatódnak a munkálatok. A következő pár hónapban alakítják ki többek között a vizuális rendszert, elvégzik a padok restaurálását, az orgona felújítását és az óraszerkezet cseréjét. A munkálatok ellenére a vasárnap 10 és 18 órakor kezdődő istentiszteleteket a Nagytemplomban tartják, míg a 8 órás alkalomnak és a gyermek istentiszteleteknek a gyülekezeti terem ad majd otthont. A felújított templom átadása a tervek szerint szeptember 6-án és 7-én lesz. 

Fotók: Barcza János