Rendszerüzenet
2014. április 20.

"A szakadás szakadása"

Sok mindenki megszólalt a nagypénteki történetben. Volt, aki gunyorosan beszélt, élvezettel nézte Krisztus szenvedését, volt, aki pedig megbizonyosodott arról, hogy Jézus Isten fia, de mindez csak emberi fecsegés. - mondta nagypénteki prédikációjában a Lencztelepi templomban Bölcskei Gusztáv, aki kiemelte, hogy a nagy kérdés az, hogy mit mondott minderre Isten?

alt

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta, hogy ha Isten megnyilvánulását emberi szavakban keressük ebben a történetben, akkor Isten itt csendben marad. Az Úr másként válaszol, úgy, ahogy Máté evangéliumában meg van írva:  „És íme, a templom kárpitja felülről az aljáig kettéhasadt, a föld megrendült, és a sziklák meghasadtak.” Isten így válaszolt az embereknek arra, amit Krisztussal tettek.

alt

A szakadás. Bölcskei Gusztáv szerinte az egész életünk erről szól. Mint mondta a bölcsek szerint az ember élete azért ér véget, mert az ember nem képes összekötni a kezdetet és a véget, így élete megszakad. Krisztus születésére és halálára is a szakadás jellemző, de az nem emberi, hanem Isteni szakadás! A Nagypéntek üzenete pedig a szakadás szakadása. Ezzel vet véget az Úr a szakadásban élő világnak és ezzel a szakadással köt Magához minket, embereket, a múltunkat, jelenünket és jövőnket!- fejtette ki a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

 alt 

A Lencztelepi templom történetét Tasi Sándor gondnok ismertette az istentisztelet végén. Debrecen legújabb, tizennyolcadik temploma 140 millió forintból épült fel, három év alatt. Az építkezést pályázati pénzekből az egyházmegye, az egyházkerület valamint adományozók felajánlásaiból valósította meg, az építés koordinálását végző Kerekestelepi Református Egyházközség. Az új templom kapta a 2013. évi országos perselypénzt is, mintegy 15 millió forintot. Az épülő gyülekezethez jelenleg 145-en tartoznak.

Fotók: Barcza János