Rendszerüzenet
2014. április 15.

Katonazene töltötte be a Csonkatemplomot Virágvasárnap

A délutáni napsütéses időben csaknem háromszázan voltak kíváncsiak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debreceni Helyőrségi Zenekarának Passiójára virágvasárnap a református Csonkatemplomban. A katonazenészek immár hagyományosan, negyedik alkalommal, de a Kistemplomban először mutatták be komoly zenei műveken keresztül Krisztus keresztútját. A kálvinista Róma Csonkatemploma virágvasárnap megtelt zenével és a Biblia üzenetével, amely egymástól elválaszthatatlan.

Az idén 60 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar egy kvartettje zeneszóval hívogatta a közönséget a rendhagyó istentiszteletre. Az esemény a Bocskai-dandár, a Tábori Lelkészi Szolgálat és a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség közös szervezésében valósult meg. Az istentiszteleten Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész és Papp Tibor a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkipásztora szolgált. A gyülekezet református lelkészek előadásában, igerészleteken keresztül lehetett részese a Passió történetének. Sajtos Szilárd százados beszédében kiemelte, hogy a nagypénteki történések megállásra késztetik az embert, és az elcsendesedés segít abban, hogy újult erővel folytassuk a mindennapokat.

Az igerészek felolvasása közben a Debreceni Helyőrségi Zenekar komolyzenei műveket és filmzenéket adott elő. A rendhagyó istentiszteleten felcsendült - többek között - Bach 147. Kantátája, a Dona nobis pacem és Samuel Barber: Adaggio című műve is.

Tóth Andrea