Rendszerüzenet
2014. március 19.

Kétezer emberről gondoskodnak Balkányban

Megújult a Balkányi Református Egyházközség tulajdonában lévő, többek között a fogyatékkal élők nappali ellátását biztosító épület, amelyet tíz évvel ezelőtt kapott az önkormányzattól a gyülekezet.  

A rossz állapotú ingatlan felújítására 2012-ben pályázott az egyházközség. A „Szociális szolgáltatás fejlesztése a Balkányi Református Egyházközségnél” című pályázat pozitív elbírálásban részesült, így sikerült megvalósítani 87 millió forint támogatásból, és 4,5 millió forint önerőből az épület teljes belső és külső felújítását, így ezzel 50 fő nappali ellátását tudják biztosítani, valamint javítani tudják a már meglévő intézményük, a Szociális és Gondozási Központ működési feltételeit. Sajtos Sándor lelkipásztor a vasárnap tartott hálaadó istentisztelet után az Európa Rádiónak elmondta, hogy ez csak az egyik ellátási ága az intézményüknek, a fogyatékkal élők nappali ellátása mellett ugyanebben a felújított épületben foglalkoznak a szenvedélybetegekkel is. Ezek mellett a gyülekezet az időseknek nappali klubot szervez, száznyolcvankilenc emberről házi segítségnyújtás keretében, míg ötven emberről a Támogatószolgálattal gondoskodnak, de tanyagondnoki szolgálatot is működtetnek, így összesen több mint kétezer embert látnak el.

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az alkalmon kiemelte, hogy most „az egyház az elmúlt évtizedekben templom falai közé szorítottságából végre kiléphetett és megmutathatja azt, hogy ami a templomban történik, annak van folytatása a hétköznapokban azok között, akiknek gondoskodásra van szükségük”. Hangsúlyozta azt is, hogy az egyház az ingatlan felújításával az önkormányzatnak is segített mégpedig úgy, hogy az épület most már az egyik éke a településnek, úgy hogy közben olyan feladatot lát el, amely több ezer embernek nyújt segítséget.