Rendszerüzenet
2014. március 11.

Éltető forrás a pusztában

Az Ökumenikus Világimanap története immár évszázadokon átívelő, hiszen a mozgalom 1887-ben indult útjára. E nagyszerű kezdeményényezés nem halt el, sőt évről évre növekszik,újabb csoportok csatlakoznak, és a fiatalabb generációk veszik át a szervezést. A keresztyén asszonyok e világot átfogó mozgalmának célkitűzése: informáltan imádkozni-imádkozva cselekedni! A  világimanap témáját minden évben más ország készíti elő. A 2014-es imanapot egyiptomi keresztyén asszonyok készítették elő.

alt

Debrecenben 22.alkalommal gyűltünk össze március 7-én. A Tiszántúli Református Egyházkerületi Nőszövetség szervezésében  idén a görög katolikus  gyülekezet vendégei voltunk, az Attila téri templomban .Az imanapot minden évben más-más felekezetnél  tartjuk, baptista, evangélikus, görög katolikus, római katolikus és református egyháztagok részvételével.

Fekete András görög katolikus esperes köszöntése után , Gaál Botondné Czeglédy Mária nőszövetségi elnök vetítéssel egybekötve mutatta be Egyiptomot, annak történetét ,múltját, jelenét,a közelmúlt forradalmi eseményeit ,és  az egyiptomi kopt keresztyének  megpróbáltatásait.

 alt 

Külön megemlékeztünk  a 2012-ben Nobel-békedíjra felterjesztett Maggie Gobranról, közismerten Mama Maggie-ről, aki nemcsak hazájában,Egyiptomban fogalom, hanem az egész keresztyén világban. Ő alapította meg  Szent István Gyermekei nevű jótékony szeretetszolgálatát, amely közel százezer gyermeket, családot segít kiemelkedni az írástudatlanság, a testi –lelki nyomor világából.

„Éltető forrás a pusztában”- ezt a címet választották az egyiptomi asszonyok a világimanap mottójául. A mondat a Nílus folyóra  utal, amely évenkénti  áradásával teszi termékennyé földjüket, és amelynek vize  az életet jelképezi. De a választott mottó arra az „ élő vízre „ is emlékeztet, amellyel egykor Jézus kínálta meg a samáriai asszonyt (János 4:3-42).

Az igehirdetés szolgálatát  Balázs Viktória evangélikus lelkész végezte.

Az imádságokat és a liturgia szövegét a felekezetek asszonyai olvasták fel. Könyörgésünkben Isten elé vittük a közel-keleti térség feszült állapotát, de hazánkat is ,és minden válságban lévő pontját a világnak,kérve Isten békét teremtő erejét, mint „ éltető forrást a pusztában” .

Perselypénzünkkel Egyiptomban és hazánkban a keresztyén női képzéseket támogatjuk.

Szeretetvendégséggel, kötetlen beszélgetéssel, ismerkedéssel  ért véget ez az áldott és  szép ökumenikus alkalom ebben az évben is.

Dr.Gaál Botondné Dr. Czeglédy Mária

Fotók: Máté Gyuláné