Rendszerüzenet
2014. március 04.

Új esély- több milliós támogatás a Szórványdiákotthonnak

3 millió 600 ezer forint gyűlt össze a február 28-án megrendezett VII. Református Jótékonysági Bálon, amelyen több mint háromszázan vettek részt. A bál teljes bevételével idén az Erdélyben található Kőhalmi Szórványdiákotthont támogatja, a Tiszántúli Református Egyházkerület.

alt

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

Az eseményen a támogatott intézmény vezetője Szegedi László, a Brassói Református Egyházmegye esperese és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is részt vett. Kató Béla kiemelte, hogy nem csak ilyen alkalmakkor találkoznak a magyar reformátusok, hanem több területen is együtt működnek akár a diakónia, akár az oktatás, akár a média területén. Fontosnak tartja, hogy a politika húzta határokat az emberek lelkében is lebontsák: „ha a Magyar Református Egyház minden fogyása ellenére kinyitja a határait és szélesebb körben osztja vagy adja az értékeit, akkor ezzel megerősödhet”. Hangsúlyozta, hogy ez az esemény is megmutatja azt, hogy az anyaországon kívül élő magyarság meg akar maradni és az ottani gyermekek, ha felnőnek ugyan olyan, a magyar kultúrát ápoló és fejlesztő felnőttek lesznek, mint a magyarországiak.

  alt

Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke  

A tavalyi támogatott intézmény képviseletében Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a résztvevőket.

     alt

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke     

A rendezvényt Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy hét évvel ezelőtt azért indult el a jótékonysági bál, mert a kerület szeretett volna feleleveníteni egy régi hagyományt és szerették volna, hogy azok az emberek, akik egy közös értékrendet vallanak, magyar református hitben élnek határon innen és túl, legyenek együtt úgy, hogy egy közben adományaikkal, jelenlétükkel egy nemes célt támogassanak. Az első bál alkalmával biztos volt, hogy a kerület minden évben megkeres a Kárpát-medencében egy olyan református intézményt, amelynek a legnagyobb szüksége van a segítségre és a bál bevételét neki adja. Bölcskei Gusztáv a rendezvény másik értékének nevezte, hogy „itt egy olyan közösség formálódik, amelyikre bátran mondhatjuk, hogy ugyan a Tiszántúli Református Egyházkerület a szervező, de ha körülnézünk, akkor kis túlzással mondhatjuk, hogy itt van az egész Kárpát-medencei magyar reformátusság”, és a személyes kapcsolatok kialakítása segíthet a hatrainkon túl élő magyaroknak identitásuk megőrzésében.

        alt

Mága Zoltán, hegedűművész        

A rendezvényen meglepetés vendége Mága Zoltán hegedűművész volt, aki nem csak egy rövid előadással ajándékozta meg a jelenlévőket, hanem egy 2 millió forint értékű cipő adományt is felajánlott a Kárpát-medencében, határainkon túl élő hátrányos helyzetű gyermekeknek, így a Szórványdiákotthon lakóinak is.

           alt

Középen: Szegedi László, a Brassói Református Egyházmegye esperese, a Kőhalmi Szórványdiákotthon vezetője           

Szegedi László esperes a diákotthon vezetője elmondta, hogy a bentlakásban 46 gyermek él. Az otthon állami támogatást nem kap, a legnagyobb problémát az intézmény működtetése jelenti. „Itt a tél nagyon hosszú, hat-nyolc hónap, amikor fűteni kell, és ez nagyon meghatározza az életünket. Emiatt minden forrásunkat a közköltségekre és a személyzet fizetésére fordítjuk”.

              alt

Törköly Zenekar              

Az otthon célja a román nyelvet nem ismerő székelyföldi gyermekek és az anyanyelvüket nehezen beszélő délerdélyi magyar gyermekek beiskoláztatása, egy hiteles ökumenizmus megélése és családi közösség megteremtése a család nélkül nevelkedőknek. Nagy álom, hogy bővülhessen a kollégium néhány szobával, hogy kialakíthassanak egy nagyobb könyvtárat, egy orvosi rendelőt, és hogy a diákotthon meglévő épületeit felújítsák. Ezen célok eléréséhez nyújt segítséget a VII. Református Jótékonysági Bál bevétele.

       alt       

A Tiszántúli Református Egyházkerület minden évben határon túli intézményeket támogat a befolyt összeggel. Tavaly több mint háromszáz résztvevő és adományozó három és félmillió forinttal segítette a kárpátaljai fogyatékkal élő gyerekeket.

Fotók: Barcza János

További Képek: