Rendszerüzenet
2014. február 21.

Ülésezett az Egyházkerületi Tanács

Elfogadta a 2014. évi költségvetést az Egyházkerületi Tanács. A február 20.-i ülésen elnöki beszámolójában Bölcskei Gusztáv szólt a költségvetés elkészítésének körülményeiről, így kiemelte, hogy mivel az állami finanszírozás tekintetében vannak nyitott kérdések, például az 1%-os felajánlások kiegészítése, így ezen pontokat nem építették bele a költségvetésbe.

 Az Egyházkerületi Tanács a költségvetés elfogadásával a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan pénzt különített el gyülekezeti pályázatok és programok támogatására, így például segítséget kaphatnak a pályázatokhoz szükséges önerőhöz, regionális ifjúsági rendezvényekhez, gyülekezeti hitmélyítő hetek és a 7. Református Világtalálkozóhoz kapcsolódó programok megszervezéséhez. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszámolt többek között a Reformációi Emlékbizottság munkájáról, a május 24-i találkozó előkészületeiről is valamint kérte az egybegyűlteket, hogy imádkozzanak a kárpátaljai református testvérekért, akik most nehéz időket élnek meg az Ukrajnában kialakult helyzet miatt.

Az Egyházkerületi Tanácsülésen emellett döntés született arról is, hogy több jogszabály módosítását is javasolja a Zsinatnak a Tiszántúli Református Egyházkerület, így a Magyarországi Református Egyház lelkészeinek ellátásáról és Nyugdíjintézetéről szóló törvény 14§ harmadik bekezdésének hatályon kívül helyezését kéri, vagyis, hogy a kötelező egyházi öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után ne lehessen meghosszabbítani kétszer egy évig a lelkész gyülekezeti szolgálatát. Az Egyházkerületi Tanács emellett felkéri a Zsinatot, hogy még a választási eljárás megkezdése előtt fontolja meg az egyházi bírákra vonatkozó azon szabályozás módosításának lehetőségét, mely szerint „Akit bírói tisztség betöltésére megválasztottak, más, újabb egyházi tisztségre nem választható.”

Ezek mellett a Tanács határozott arról is, hogy a 2014/2015. tanévtől a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthonának valamint a Kollégium Általános Iskolájának székhelye a jelenlegiről, átkerül a 4026 Debrecen, Péterfia u. 1-7. sz. alá. A Tanács ezzel kapcsolatban felhatalmazta az Elnökséget, hogy a székhelyváltozásra tekintettel vizsgálja felül a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona, valamint a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája alapító okiratát, és a szükséges módosításokat tegye meg.