Rendszerüzenet
2014. január 30.

Középkori templomok útján

 

Munkamegbeszélésre gyűltek össze január 29-én a „Középkori templomok útjának turisztikai célú attrakciófejlesztése” című projekt résztvevői a Debreceni Református Kollégiumban. A program 2013-ban kezdődötta Középkori templomok útján elnevezésű projekt keretében, amely csaknem 3 évvel ezelőtt indult el.

A mostani találkozón a programot megvalósító partnerszervezetek, a bevont szakértők, illetve a látogatóbarát fejlesztésekkel érintett egyházközségek vitatták meg elképzeléseiket és eddigi tapasztalataikat.  A szatmári térséget érintő, magyar-román határon átnyúló program egyik legfontosabb lépése idén a tematikus turisztikai útvonalon lévő templomok rekonstrukciója. Ez a programelem 18 műemléki épületet érint, ebből 11 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei templom. A projektben megvalósul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kölcse, Gacsály és Szatmár megyei Bere, Krasznacégény, Csomaköz református templomok műemléki helyreállítása. Vámosoroszi (Hu) református templomában átfogó restaurálási munkák indulnak, Szatmár megye legmonumentálisabb temploma, az Ákosi (Ro) református templom mellett pedig egy látogatócentrum épül. Túrricse, Szamosújlak (Hu) református templomok kisebb léptű rekonstrukcióját irányozza elő a program, melynek célja a templomok művészettörténeti értékeinek kiemelése. Továbbá a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Csenger, Csengersima, Gyügye, Sonkád, Túristvándi, Nagyszekeres, Kisszekeres és a Szatmár megyei Egri, Vetés, Sárközújlak református templomok látogatóbarát fejlesztését célozza a projekt. A látogatóbarát templomok egy kifejezetten helyi kezdeményezésű egyedi modell, amelynek célja a templomoknak, mint történeti, művészettörténeti értékeknek a bemutatása a turisták számára.

A projektben részt vesz a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség, a kiemelt partner pedig a Tiszántúli Református Egyházkerület, hiszen az érintett épületek és gyülekezetek többsége a kerülethez tartozik. Számukra is fontos, hogy a pályázati támogatásoknak köszönhetően állagmegóvó és turisztikai fejlesztések valósulhatnak meg, ezáltal egyre többen ismerhetik meg a megszépülő szatmári református templomok jelentőségét. A projekt ez év szeptemberének végén zárul.