Rendszerüzenet
2014. január 27.

Várja a javaslatokat a Debreceni Értéktár Bizottság

 

2013 nyarán alakult meg a Debreceni Értéktár Bizottság, amelynek feladata a városban fellelhető nemzeti értékek dokumentálása, összegyűjtése, rendszerezése, megőrzése és megismertetése. A bizottság arra kéri Debrecen lakóit, hogy a települési értéktárba felvételre érdemes nemzeti értékeket gyűjtsék össze, és javaslataikat terjesszék a Bizottság elé. A szakmai testület örömmel fogad minden ötletet, elképzelést.

A Debreceni Értéktár Bizottság elnöke Dr. Mazsu János történész, egyetemi docens, tagjai Dr. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója, Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, ill. Dr. Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója.

A Debreceni Értéktár Bizottság munkáját a 2012. július 1-től hatályos magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján végzi, melynek fő célja a magyar nemzeti értékek, és ezen belül a hungarikumok összegyűjtése, védelme, támogatása és megismertetése, ezzel is erősítve a nemzeti tudatot és gazdaságot. A település helyi jelentőséget meghaladó értékei a megyei értéktárakba, majd a Magyar Értéktárba juthatnak el. A Magyar Értéktárban nyilvántartott országos, vagy nemzetközi jelentőségű, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékekből a Hungarikum Bizottság választja ki a hungarikumokat, melyek a Hungarikumok Gyűjteményébe kerülnek.

A helyi értékek szakterületenkénti kategóriái:

a) agrár- és élelmiszergazdaság

b) egészség és életmód

c) épített környezet

 d) ipari és műszaki megoldások

 e) kulturális örökség

 f) sport

 g) természeti környezet

 h) turizmus és vendéglátás:

i) átfogó debreceni érték

A javaslatokat folyamatosan várják. Javaslattétel és bővebb információ: debrecenimuvkozpont.hu