Rendszerüzenet
2013. december 13.

Bethlen Egyházpolitikája-konferencia

Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett 2013-ban a Bethlen Gábor Alapítvány. Az egykori fejedelem Egyházpolitikájával foglalkozó konferenciának a Debreceni Református Kollégium Díszterme adott otthont.

alt

A rendezvényt Fekete Károly, a Kollégium Igazgatótanácsának elnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy  Bethlen Gábor a Kollégium jótevője volt. Az intézmény patrónusainak sorába lépett, támogatta a diákságot. A hallgatók neki köszönhetik egyenruhájukat, a tógát, ugyanis Bethlen Gábor volt az, aki 1624-ben utasította Rákóczi Györgyöt, hogy rendelje el a diákok öltözetét. Bethlen Gáábornak köszönhető az is, hogy a leégett András templom helyére új épülhetett 1626 és 1628 között.

Fekete Károly kifejtette, hogy nem csoda, hogy a Kollégium legmagasabb rendű elismerése a Bethlen-díj.

 alt 

Buzogány Dezső, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora

A konferencián a debreceni, miskolci és kolozsvári szakemberek, professzrok tartottak előadást, valamint a rendezvényhez kapcslódóan egy kiállítás is nyílt a Kollégium Oratóriumában, Bethlen Gábor emlékezete a Kollégiumban címmel. A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára, Múzeuma és Levéltára ritka emlékeket őriz a fejedelemről. A tárlat a Kollégium és a Déri Múzeum kincseiből készült.

Fotók: Barcza János