Rendszerüzenet
2013. december 10.

Kollégiumi Közgyűlés

Megtartotta első közgyűlését a Debreceni Református Kollégium. A tagintézmények dolgozóinak tartott beszámolójában Bölcskei Gusztáv, a 2013 szeptemberében kezdődött és 2016 decemberéig tartó nagyszabású a Kollégiumi Intézményeit érintő beruházásról beszélt.

 Visszatekintve az előzményekre a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, hogy a kormány, a teljes körű felújításra 10 milliárd forintot adott, az erről szóló megállapodást a májusi, jubileumi ünnepség keretében írták alá a Nagytemplomban. Az első ütemben a Péterfia u. 1-7. szám alatti épület felújítása kezdődött el. Ide költözik vissza 2014 szeptemberében, a jövőre fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Kollégium Gimnáziuma és helyet kap az épület földszintjén az Általános Iskola is. Itt a gimnázium részére 13 osztályteremet, 3 természettudományos szaktanteremet és csoporttermeket, az általános iskola részére pedig 16 osztályteremet, csoport- és speciális termeket alakítanak ki. A gimnázium területe így 800 m2-rel, az általános iskoláé pedig 900 m2-rel növekszik. Az épülethez tartozó udvar 3500 m2 lesz, ami mintegy 2000 m2-rel több, mint a két intézmény jelenlegi udvarai együtt. A munkálatok elkezdődtek a tornateremnél is, itt a gyakorló iskola épületéhez épített jelenlegi tornaterem elbontása után, hasonló alapterületű kétemeletes új tornaterem épül, amely megfelelő elválasztással az iskolai oktatásban 4 illetve 5 tornaóra egyidejű megtartását teszi lehetővé.

A munkálatok folytatásában a Hittudományi Egyetem épületét újítják fel. Itt a raktárak, múzeumi feldolgozók kiköltöztetésével megnyílnak eddig teljesen elzárt területek.  A Kollégium épületében nagy szerkezeti átalakítás nem történik. Megfelelő számú és nagyságú tantermeket alakítanak ki, a hagyományos, reprezentatív termek funkciójában küllemében változás nem történik, csak felújítás, a díszterem esetében falrestaurálás történik. A DRK Gimnázium Inernátusát 300 fő elhelyezésére alkalmas diákotthonná alakítják, a fiú és leány tanulók részére. A Füvészkert u. 2. szám alatt működő általános iskola épületébe költözik át a Levéltár, Nagykönyvtár tömörraktára, múzeumi raktárak, feldolgozók, a DRHE jelenlegi két szakkönyvtára. Az Andaházy internátusban 200 férőhelyes egyetemi kollégium készül, lehetőséget adva Egyetemi Szakkollégium indítására. A Maróthi kollégiumból kiköltöző szakkönyvtár helyén pedig internátusi szobák épülnek.

A felújításról szóló beszámoló után Fekete Károly a Kollégiumi Igazgatótanács elnöke az ez évben megtartott, a Kollégium 475 éves jubileumához kapcsolódó programokról beszélt. Kifejtette, hogy 16 rendezvény valósult meg, mint például az év elején megrendezett Országos Neveléstörténeti Vetélkedő, a Kollégium Baráti Körének találkozója, a 100 híres, egykori kollégiumi diák nevét viselő emléktábla avatása, a Kárpát - medencei Református Magyar Középiskolák találkozója, a szeptemberi Jubileumi nap, a tavasszal és ősszel megtartott könyvbemutatók, a Doktorok Kollégiumának plenáris ülése illetve a Díszdoktoravató ünnepség. A programsorozatot a Kollégiumi Kántus december 18.-i estje zárja, amely egyben megnyitja a Kántus 275 éves évfordulójához kapcsolódó jövő évi programokat is.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora emellett szólt a 2014-ben esedékes jubileumokról is, amelyek kiemelt hangsúlyt kapnak a következő évben a Kollégium életében. Ilyen a már említett Gimnázium fennállásának 100. évfordulója, a Kántus fennállásának 275. évfordulója, a Kálvin emlékévek lezárása, a Magyar Református Egyház létrejöttének 5 éves jubileuma és a megemlékezés a 100 évvel ezelőtt kezdődött első világháborúról, amely az egyetem és az egykori tanítóképző főiskola diákjainak életét is megkövetelte.