Rendszerüzenet
2013. december 05.

Emlékezés, készülődés- Nőszövetségi konferencia Berekfürdőn

A Tiszántúli Református Egyházkerületi Nőszövetségeknek 2013. november 14-17-ig volt Berekfürdőn az őszi konferenciája.

November 14-én, csütörtökön délután gyönyörű napsütéses időben mehettünk többen is erre a várva várt alkalomra, hogy ismét együtt tölthessünk néhány napot a kedves ismerős és még ismeretlen nőszövetségi asszonytestvérekkel.

Isten kegyelméből én már most 8. éve, hogy ezeken a konferenciákon részt veszek. Nem szívesen hagynám ki az életemből, már hozzám tartozik, része vagyok én is. Hálás vagyok az Úr Istennek, hogy mindig tudom úgy alakítani a magán és munkahelyi életem, hogy ott lehessek és a szabadságomat is szívesen áldozom erre a lelki élményekben gazdag napokra.

Az őszi konferenciákon 2005 óta elsősorban a Kárpát-medencei Imanapi anyagot ismertetik meg velünk vezetőink és az Egyházkerületüket bemutató nőszövetségek vezetői, küldöttei.

Az idén a Dunamelléki Református Egyházkerület Nőszövetségei mutatkoztak be. Vezérigéjük: „Kegyelmet talált a pusztában a fegyvertől megmenekedett nép” Jer. 31,2 Közelebbről megismerhettük az Egyházkerület múltját, jelenét, szolgálati területeit, művészeti emlékeit, példaképeit, népművészetét, értékeit. A kedves testvérek nagyon szépen összegyűjtötték számunkra a legfontosabbnak tartott jellemzőket és egy nagyon szép és tartalomban gazdag Imafüzetet készítettek.

A mostani konferenciánkat csütörtökön délután most másképpen kezdtük el.

Az első órában emlékeztünk Nagytiszteletű Szécsi András lelkipásztorra, mindenki Bandi bácsijára, aki 91. életévében 2013. október 21-én elköltözött e földi világból a Mennyei Atyához, földnek és égnek Mindenható Urához. Az emlékezést P. Tóthné Szakács Zita lelkipásztor a Dunántúli Nőszövetség elnöke kezdte el a következő igével: „Az igaznak emlékezete áldott.” Példabeszédek 10:7/A. Ennek az igének a magyarázatával méltatta Bandi bácsi szolgálatait közöttünk.

Bandi bácsi mindig szívesen készült ezekre a nőszövetségi napokra, előadásaiban nagyon sok maradandó ismeretet adott át nekünk, igyekezett számunkra még érthetőbbé tenni az igei magyarázatokat, hogy még az idősebb korban lévő testvérek is könnyebben megérthessék Isten igéjének az üzenetét.

Jó magam is készültem erre a megemlékezésre, mégpedig fotókkal, hiszen nagyon sokszor vihettem el Bandi bácsit kedves feleségével, Emma nénivel (a Tiszántúli Nőszövetség titkára) együtt a Nőszövetségi konferenciákra határon belül és határon kívülre egyaránt. Ezen idő alatt nagyon sok alkalmam volt fényképet készíteni róla is, megörökíthettem a helyszíneket és a résztvevő testvéreket. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót, az elmúlt hét évből villantottam fel részleteket fotóim által, hogy mikor, merre járt és hol szolgált éppen Szécsi András lelkipásztor, akit nagyon sokan velem együtt örökre a szívünkbe zártunk.

Az est további részében Gilicze Andrásné lelkipásztor, országos titkár tartott áhítatot a következő igével: „A puszta, mint az Istennel való találkozás helye” Hós. 2,16 kk.

Áhítat után rövid bemutatkozás és számbavétel volt Szécsi Andrásné Emma néni vezetésével. Igen, ott volt hála Istennek közöttünk Emma néni, kinek most a gyász terhét is el kell viselnie, mely tudjuk nem könnyű feladat még az Istenhez közel álló embereknek sem. Adjon az Úr Isten számára könnyebb teherviselést és elfogadást, hiszen róla köztudott, hogy az Ő életében is az Úr szolgálata az első helyen áll, mint kedves férjének az életében is az Úr volt az első.

A konferencia második napján, pénteken is értékes előadások kötötték le a résztvevők figyelmét.

Többek között: Egyházunk jövőképe- jövőképünk egyházunkról P. Tóthné Szakács Zita tartott érdekes és színvonalas előadást. A délelőtt folyamán még a női misszió fontosságáról is beszélt nekünk.

Délután a Tiszántúli Nőszövetségek életéről a Tiszántúli Református Nőszövetség elnöke Dr. Gaál Botondné dr. Czeglédy Mária tartott tájékoztatót.

Ezután Takácsné Bojtor Emese lelkipásztor TT elnökhelyettes köszöntötte az idei Zsindelyné Tüdős Klára díjjal kitüntetett jelenlévő testvéreket: Dr. Gaál Botondné dr. Czeglédy Máriát és a Dunamelléki Református Nőszövetség elnökhelyettesét Veresné Simon Idát. Szeretettel gratuláltunk valamennyien mindkettőjüknek, megköszönve itt is hűséges szolgálataikat.

Az esti áhítatot Takácsné Bojtor Emese lelkipásztor tartotta, az Ige: „A puszta, mint a bűnbánat helye” Máté 3:1-12.

Az esti áhítat után Dr. Svébisné Juhász Márta a Dunamelléki Református Nőszövetség elnöke diaképes és szóbeli bemutatót tartott a Kecskeméti Nőszövetség szolgálatairól és betekintést kaptunk nőszövetségük szeretetteljes, emberi lelkeket megerősítő és megsegítő tevékenységéről.

Szombat délelőtt Dr. Fogarasi Zsuzsa művészettörténész tartott előadást, képes beszámolót a Dunamellék építészeti és művészeti emlékeiről.

Őt követte egy újabb látványos előadás: Templomaink, gyülekezeteink élete címmel Veresné Simon Ida diaképes bemutatót tartott. Nagyon sok személyes élményét is megosztotta velünk, ezért külön is hálásak voltunk, bizonyságot tett nekünk Isten és emberek iránti nagy szeretetéről és szülőföldjéhez hűséggel ragaszkodó életéről.

Ebéd előtt még kaptunk egy kis jogi felkészítést. Alapszabály, SzMSz, választási rend, Dr. Voglné dr. Szathmári Ilona országos jogtanácsos asszony tartott tájékoztatót. Ugyanis a Nőszövetségek életében is a 2014. esztendő a választások éve lesz. Választásokat kell lebonyolítani a gyülekezetekben, az egyházkerületekben és az országos vezetőségnél is tisztújítások következnek.

Délután Gilicze Andrásné vezetésével: Ötletbörze, ajándék készítési program következett.

A szorgos és ügyes asszonykezek nagyon gyorsan és szakszerűen készítették el a különféle ajándékaikat a közelgő ünnepekre gondolva. Szebbnél szebb ajándéktárgyak gyűltek az asztal tetején, majd mintául fognak szolgálni az otthoni gyülekezetekben, ahol sokszorosítani fogják e kedves tárgyakat a gyermekek és felnőttek örömére.

Az esti áhítatot Papp Tiborné lelkipásztor a Tiszántúli Nőszövetség titkárhelyettese tartotta.

„A puszta, mint a szolgálatra készülés helye” Máté 3:16-4:11.

Az áhítat után a megjelent Nőszövetségek vezetői, tagjai tartottak beszámolókat az otthoni életről, feladatról, örömökről, gondokról lehetett beszélni, tájékoztatni bennünket, hiszen egymás hite által épülünk és egymás munkáját fontosnak kell tartanunk.

Az utolsó nap, a vasárnap elég hamar elérkezett. Délelőtt Úrvacsorai istentiszteleten vehettünk részt, P. Tóthné Szakács Zita lelkipásztor hirdette Isten Igéjét: „A puszta, mint a kegyelemre találás helye” Jeremiás 31:2. Ágendázott Gilicze Andrásné lelkipásztor.

Délelőtt 11-től volt a szokásos összegzés, a morzsaszedés, a konferencia bezárása, melyet Szécsi Andrásné Emma néni és Gilicze Andrásné vezettek le.

Ilyenkor a résztvevők közül bárki elmondhatja még hozzászólásait, benyomásait és érzéseit, élményeit e pár nappal kapcsolatosan. Ne, hogy valaki hazavigye a kimondatlan szavait, gondolatait, melyeket szeretett volna megosztani velünk, hogy ezáltal is valamennyien épülhessünk.

Szeretettel hívom a kedves testvéreket a legközelebbi konferenciánkra, találkozzunk Berekfürdőn a Megbékélés Házában. Lelki és testi felüdülésben lesz része, adja a Mindenható Úr Isten, hogy így legyen. Várjuk Önöket, nemcsak nőszövetségi tagoknak szól a meghívás.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Isten gazdag áldása legyen a kedves olvasókon.

Debrecen, 2013. december 04.

Máté Gyuláné Judit

Debrecen, Kossuth utcai Református Nőszövetség pénztárosa és fotósa