Rendszerüzenet
2013. december 04.

Karácsonyi bélyegek és katonák alkotásai egy tárlaton

Kocsis Attilának, a Magyar Református Szeretetszolgálat programigazgatójának karácsonyi bélyegeiből és a debreceni Bocskai István Lövészdandár aktív és nyugállományba vonult tagjainak képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás a Kölcsey Központban, december 4-én.

A vasárnapig látható tárlaton középpontban szerepel a 39. gyalogezred történetéhez kapcsolódó művek és tablók. Az ezred emlékét ma a dandár 39. lövész zászlóalja nevében őrzi – mondta a megnyitón Takács Attila ezredes. A dandár parancsnoka kiemelte, hogy a fontos a katonáknak is, hogy megmutassák, hogyan látják maguk körül a világot és erre kitűnő eszköz a művészet. Elmondta azt is, hogy a katonák művészi tevékenysége az első világháború alatt került felszínre, ugyanis a lövészárkokban töltött hosszú idő alatt a katonák például töltényhüvelyekből készítettek tárgyakat, így örökítve meg a háború egy-egy pillanatát.  

Az ingyenesen látogatható KatonArt elnevezésű kiállításon fafaragásokat, kerámiákat, festményeket és fotókat is láthatnak az érdeklődők. Takács Attila kiemelte a város a dandár és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogását is, amelynek egyik példája a mostani tárlat, valamint hangsúlyozta a tábori lelkészek munkájának fontosságát is, akik ma is igyekeznek lelki segítséget nyújtani a katonáknak a háborús területeken végzett szolgálat ideje alatt is.  

A Kocsis Attila bélyeggyűjteményéből nyílt kiállítást Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora nyitotta meg, aki különlegességként említette, hogy a világ első karácsonyról szóló bélyegét 1943-ban, Magyarországon adták ki, tervezője Tóth Gyula volt. A tárlaton, 20 tablón több mint 160 ország karácsonyi bélyegei láthatók. Olyan országoké is helyet kaptak a tablókon, amelyek ma már nem léteznek, vagy nem azzal a névvel, mint egykoron.  Fekete Károly beszédében kiemelte, hogy a bélyegek tükrözik azt a szeretet központú világképet, amit a karácsony adott a világnak.

A tárlatok december 8-ig a Kölcsey Központban látogathatók, aztán a dandár csapatmúzeumában. A Debreceni Helyőrségi Zenekar a kiállítás zárása után ingyenes koncertet ad a Kölcsey Központban, vasárnap este.