Rendszerüzenet
2013. december 03.

A várakozás ideje

Advent a várakozás, az elcsendesedés ideje, amikor a felszínes dolgok mögül elő tudjuk hozni a lelkünk mélyén rejlő bánatot, fájdalmat, örömöt. – mondta advent első vasárnapján igehirdetésében Bölcskei Gusztáv. A nagytemplomi istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte Jakab apostol szavait, amely szerint „legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát”.

Kifejtette, hogy a ma embere gyors a hallásra, de a szólásra is. Advent azonban a várakozás, a türelem, a csendesség ideje, és az elcsendesülésünkkor szelíden kell fogadjuk a belénk oltott igét, mert ha így teszünk, akkor tudjuk azt, hogy hol és ki vár ránk, s képesek leszünk segíteni másoknak.

Éppen ezért kérte arra az ünneplő gyülekezetet a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, hogy amikor most adakoznak, akkor gondoljanak arra az édesanyára, akit daganatos gyermekével lakoltattak ki otthonából a közelmúltban, Debrecenben. A vasárnap délutáni istentiszteleten összegyűlt perselypénzt az egyházkerület ennek a családnak a megsegítésére ajánlotta fel.

Az adventi istentiszteleten a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának tanulói versekkel, énekekkel a Krisztusvárás valódi üzenetét tolmácsolták.

A délutáni istentisztelet - amelyen részt vett Debrecen város polgármestere feleségével- a városi rendezvények nyitó alkalma is volt. Az ünnepég így a Nagytemplom után a Kossuth téren folytatódott, ahol meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát és kigyúltak Debrecen város fényei is. A Város Karácsonyfájánál Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy az ünnep nem más, mint az emberi lélek karbantartása, amikor átszervezzük, helyére tesszük a lelkünk mélyén rejlő dolgokat. Hangsúlyozta, hogy ezt jó komolyan venni, hogy ne legyünk torz lelkűek.

Felföldi László, római katolikus püspök helynök a Kossuth téren felállított karácsonyfánál kifejtette, hogy adventkor az igazi szeretetet várjuk a másik embertől és Istentől is. Ő adni akarja ezt nekünk, de csak akkor kaphatjuk meg, ha elcsendesedünk, és ha megértjük a csend üzenetét, akkor születik meg bennünk is az igazi ajándék: a szeretet, amit aztán tovább tudunk adni.

Debrecen város adventi ünnepén Szarka Gergely görög katolikus parókus, Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkipásztor és Kósa Lajos, polgármester is elmondta adventi üzenetét a főtéren felállított karácsonyfánál.