Rendszerüzenet
2013. november 04.

Felelősek vagyunk az egyházért

Felelősek vagyunk az egyházért!- mondta igehirdetése elején a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, október 31-én a debreceni Nagytemplomban tartott reformációi ünnepi istentiszteleten. ifj. dr. Hafenscher Károly kiemelte, reméli, hogy nem küldjük el magunktól Isten követeit és nem fesztíjuk újra keresztre Jézust, ugyanis ez a veszély egyéni és közösségi életünkben egyaránt kísért minket, ezért hallgatnunk kell a figyelmeztető szóra.

alt

Az ünnepi alkalmon kifejtette, hogy most arra emlékezünk, hogy Isten, mint annyiszor a történelemben, embereken keresztül nagy dolgokat tett. Esélyt adott népének, az egyháznak a megújulásra. Ezt az esélyt, azóta is többször megadta és ma is felkínálja. „Az egyház mindig megújulásra szorul! Vajon a reformáció ünnepe a büszkeség napja-e számunkra vagy az ítéleté”?- kérdezte, majd kifejtette, hogy a reformáció hangsúlyozta, hogy az egyetemes papság azt a felelősséget is jelenti, hogy nem mutogathatunk helyettünk többek között az írást magyarázókra, a hitet gyakorlókra, a hivatalból egyháziakra, hiszen rólunk van szó, így kell figyelnünk az ige szavára!

ifj. dr. Hafenscher Károly szerint ezen a napon elsősorban azokra a szolgákra emlékezünk, akiket Isten felhasznált az új kezdet idején, a megújulás elindítóiként. Úgy vélte, hogy a nagynevű reformátorok mellett azonban beszélni kell azokról is, akiken keresztül Isten egy-egy kis közösséget vagy éppen egy nagy egyháztestet újított meg. Isten nem a múlt Istene, hanem az örök jelené, és az Úr el is számoltat bennünket arról, hogy mit tettünk az életben, a magunk és a közösségünk életében, mit tettünk az Ő szolgálatában? Hogyan szolgáltuk a közjavát Isten dicsőségére? Hogyan segítettünk a ránk bízott embereken? Hogyan ápoltuk, gondoztuk az egyházat? Hogyan fogadtuk be és vittük el másokhoz Krisztust magát? Hangsúlyozta, hogy Jézus minden szava különösen sok kérdéssel szembesít bennünket, és ezeket a kérdéseket nem lehet, nem szabad megkerülnünk.

Kiemelte, hogy Isten minden nap küld követeket hozzánk! Rajtuk keresztül kérdez, figyelmeztet, óva int, érdeklődik. Fontos, hogy észrevegyük őket, a kérdéseiket pedig meg kell válaszolnunk a visszatérő bűnbánati időszakban, az esténként esedékes napi számadásban, az egyes életszakaszaink végén, ahogy számot kell majd adnunk az utolsó napon, amikor a kérdező Krisztus újra eljön ítélni élőket és holtakat, de ma ennél sokkal többről van szó! – hangsúlyozta a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke: „Isten nem csupán embereket küld, hanem elküldi hozzánk Fiát, igéjében, az úrvacsorában, a testvérben, az életünk eseményeiben, megszólal közöttünk, mutatja a helyes utat, hirdeti az élet örömhírét, de ez nem olcsó evangélium! Ott van mögötte Krisztus halálának, a Fiú váltságának ára! Ott van az Isten Fiának önfeláldozása, ahogy engedelmes volt mindhalálig”!

 alt 

ifj. dr. Hafenscher Károly beszélt bennünk felmerülő hiányokról, amelyeket gyógyítani próbálunk, és észre sem vesszük, hogy minden hiányunkban Krisztus hiányunk van. „Ha Őt közel engedjük magunkhoz, megszűnnek a hiánybetegségeink. Isten elküldi Fiát a másik emberben, a testvérben, hiszen nem magányosoknak teremtett minket az Úr! A kérdés, hogy mi befogadjuk-e Őt”?

Hangsúlyozta, hogy a reformáció rendbe tette az egyházat, de az is kérdés, hogy hol tartunk most, 2013-ban. Isten rengeteg lehetőséget kínált, a korlátozott, gúzsba kötött egyházi élet után, szabadságot adott, feladatok sokaságát bízta ránk az iskolákban, a szeretetszolgálatban, a lelkigondozásban, a társadalmi szolgálatokban, a kultúra gazdagításában, de hogyan élünk ezekkel? Isten emberei jönnek és kérdeznek, Isten Fia jön és kérdez, és nekünk válaszolni kell, hogy van-e helye Krisztusnak közöttünk? Erre kérdez rá 2013 reformáció ünnepe!- jelentette ki ifj. dr. Hafenscher Károly, aki kiemelte, hogy „csak akkor egyház az egyház, ha Krisztus áll a középpontban, és csak akkor vagyunk méltók a megreformált egyház névre, ha az Isten kapcsolatunk, a Krisztushoz való kötődésünk nap, mint nap megújul”.

   alt   

Az igehirdetést követően Dienes Dénes, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanszékvezető tanára tartott előadást, Kátéíró debreceni lelkipásztorok címmel. Bemutatta Félegyházi Tamás, Szikszai Hellopeoeus Bálint és Károlyi Péter életét és munkásságát.

A reformációi istentiszteleten, a szolgálatban ifj. dr. Hafenscher Károly mellett részt vettek a református, az evangélikus és a baptista gyülekezetek lelkipásztorai, illetve az Egyesített Protestáns Kórus. Az ünnepélyes alkalmon részt vett a Holland Királyság magyarországi nagykövete Gajus Scheltema is.

    alt    

Az istentisztelet után a résztvevők megkoszorúzták a gályarabok emlékművét a Nagytemplom mögötti Emlékkertben. Az emlékoszlopot az ellenreformációs üldözés idején, 1675-ben hitükért gályarabságra hurcolt protestáns lelkészek emlékére emelték, 1895-ben. 

Fotó: Barcza János