Rendszerüzenet
2013. október 28.

"Aki másokat felüdít..."

A betegek szívesen veszik az önkéntesek látogatását. Néha jól esik egy „ismeretlennek” kibeszélni gondjukat-bajukat, főleg, ha az az „ismeretlen” maga is átesett a betegségen és meggyógyult. Ez pozitív hatással van a betegre és a segítőre is. Ezt az érzést hűen tükrözi a program címe: „Aki másokat felüdít, maga is felüdül.”

A TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0002 számú pályázat célja az önkéntes beteglátogatás kórházi, és gyülekezeti közösségen belüli rendszeres, szervezett lehetőségeinek ismertetése, gyakorlati megvalósítása. Az önkéntes szolgálat olyan tevékenység, ami egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként mindig a másik ember vagy csoport javára, szabad akaratból, ellenszolgáltatás nélkül valósul meg. A Református Missziói Központ a TÁMOP-5.5.2-11 számú, az önkéntesség elterjesztése elnevezésű pályázatán sikeres pályázatot nyert 2012 őszén. A cél egy szervezett, felkészített, rendszeres önkéntes beteglátogatói szolgálat létrehozása és megerősítése – a debreceni és a hajdúvidéki református egyházmegye területén. A program 2012. november 1-jén indult, a hálózatba 100 önkéntes bevonását tervezték. Jelenleg 109 regisztrált önkéntes van, akik az elmúlt egy év alatt több mint 2900 órát töltöttek önkéntes tevékenységgel, szolgálattal. A bevont önkéntesek között vannak nyugdíjasok, alkalmazottak, munkanélküliek, rokkant nyugdíjasok, hátrányos helyzetű romák és egyetemista fiatalok. Az önkéntesek 3 turnusban alapfelkészítőn vettek részt, ahol szakmai tudást szereztek előadások és csoportos foglalkozások keretében.  Ezen kívül havonta találkoztak a debreceni és a hajdúvidéki önkéntesek, akik a szakterület különböző témáiról beszélgettek szakpszichológussal, kórházlelkésszel, valamint esetmegbeszélésre került sor.

Létrejött az Önkéntes Pont, amely koordinációs irodaként működik, ahol nemcsak az önkéntességre nyitottak jelentkezése, de a szükséges információk, programok ismertetése, toborzása is történik. Ennek az irodának a hajdúböszörményi Kálvin János Református Szociális Szolgáltató Központ ad otthont. A Református Missziói Központ által létrehozott Önkéntes Pontban továbbra is várnak minden segíteni szándékozó gyülekezeti tagot.

A projektzáró konferenciája 2013. október 11-12-én sikeresen lezajlott a programban résztvevő önkéntesek, előadók, szakmai megvalósítók részvételével. Az önkéntes beteglátogatásról rövidfilm készült, melyet a www.youtube.hu internetes oldalon „Egy csokor mosoly” cimmel lehet megtekinteni.

RMK