Rendszerüzenet
2013. október 22.

Felszentelték a bánki óvodát

Az alkalomra mintegy 300 ember gyűlt össze. Az ünnepi istentiszteleten Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője, János 1, 12 alapján hirdette az igét. Prédikációjában kiemelte, hogy milyen nagy vállalkozásba fogott a helyi gyülekezet, mikor úgy döntött, hogy óvodát alapít és felvállalja a működéssel járó költségeket és ezt a szolgálatot. 

Az igehirdetés során több összefüggésben is hangsúlyozta a befogadás szükségességét, fontosságát, így megbecsüléssel köszöntötte a szülőket, hogy volt bátorságuk ahhoz, hogy hitvesi közösségükbe befogadják a gyermeket. Szólt arról is, hogy Jézus is be akarja fogadni az Ő családjába, Isten háza népébe, vagyis az Anyaszentegyházba, a gyülekezetbe a gyermekeket. Jézus gyermek befogadó szándéka és készsége jeleként említette a bánki gyülekezet által létesített óvodát. Kihangsúlyozta, az óvodapedagógusok felelősségét, megemlítve azt, hogy minden szakmai feladatvégzésen túl, nekik azt a bizonyosságot, azt az érzést is fel kell kelteniük a kisgyermekekben, hogy elfogad, igent mond ránk, szeret bennünket az Isten. Végül azt is megemlítette, hogy nem elég, ha a kisgyermekeket befogadják a szülők, befogadja őket Jézus és a gyülekezet, hanem úgy kell törődni, bánni, nevelni, foglalkozni velük, hogy ők is nyitottakká váljanak Jézus befogadására.

alt

„Az óvoda, amely az önkormányzat fenntartásában ugyanitt működött, tavaly július 1-én zárt be. Hamar bebizonyosodott, hogy az ott élők számára nélkülözhetetlen ez az oktatási intézmény egység. A családi napközi annak túltelítettsége miatt sem képes befogadni több gyermeket”. – mondta Buzás Dénes a Debrecen-Bánki Református Egyházközség lelkésze. Az 1500 lelkes településen a református óvoda 25 főre kapott működési engedélyt augusztus végén és szeptember 2-án megnyitotta kaput. Az óvoda elindulását egy bizonyos „Böbe néni” 1.000.000 Ft-al támogatta. Jelenleg 21 gyermekről gondoskodnak, de ennél több férőhelyre lenne szükség.  „Igyekszünk majd mindent megtenni azért, hogy óvodai elhelyezést tudjunk biztosítani minden olyan családból érkező gyermek számára, ahol a szülők Debrecen ide frekventált területén laknak, egyházközségi kötődésűek, lelkészi ajánlást is tudnak adott esetben felmutatni, és a gyermeküket egyházi értékrend szerint szeretnék neveltetni.- hangsúyozta Buzás Dénes, aki hozzátette, hogy "célunk mindenképpen, hogy igyekezzünk minél jobban megkönnyíteni a szociálisan rászoruló szülők helyzetét azzal, hogy térítésmentesen, minden egyéb költségtől mentesítve, csupán az étkezési díjat megfizetve tudják a gyermeküket ide járatni, akiknek a gyülekezetünk óvodája szintén ingyenesen kínál majd ebben a csodálatos erdei környezetben, állatsimogatási és lovaglási lehetőséget, nyáron úszási lehetőséget, kirándulásokon való részvételt, és adott esetben iskolabusszal történő be- és hazaszállítást”.