Rendszerüzenet
2013. október 18.

A revideált imádság

Az imádság újra felfedezése: ez volt most a célja a Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkigondozói Intézetének szervezésében megvalósult spirituális napnak, amelynek a Felsőjózsai Református Templom adott otthont, október 14-én.  

A 12 fős csoportot Gacsályi Zsolt józsai lelkipásztor vezette, aki elmondta, hogy az imádság lélektől átitatott valóság, ami újra és újra megcsontosul, ezért kell újra felfedezni, hisz az imádság mindig ajándék. Van, amikor felemelő, van, amikor keményen szembesítő és van, amikor nem történik semmi sem, de akkor is ajándék.  Hangsúlyozta, ahogy a résztvevők közül többen is, hogy a lelkészeknek gyakran nincs idejük megállni, elcsendesedni és Istennel kommunikálni, ez a nap, pedig ezt teszi nekik lehetővé. Ez nem egy szakmai nap, hanem sokkal inkább alkalom arra, hogy a lelkipásztorok kilépjenek vezetői szerepükből és megpihenjenek, egy zsoltári és egy evangéliumi történet segítségével kivonulhassanak saját pusztájukba Istenre várni.

Az októberi alkalomra a Debreceni mellett a Nyírségi és a Szatmári Egyházmegyékből is érkeztek lelkipásztorok. Szerencsi Erika kokadi lelkész elmondta, hogy ezek a minden hónapban megvalósuló spirituális napok nem csupán a saját életük szempontjából fontos, hanem a közösség más jellegű megélése miatt is: „Mi lelkipásztorok többnyire csak hivatalos alkalmakon találkozzunk. Ezek az alkalmak viszont mindenképpen megszólítják az embert is, nem csupán a lelkészt, már ha a szerepekre gondolunk, és sokszor, ha csak egy kérdéssel többet tudunk ezeken az alkalmakon megfogalmazni, ami előresegít a saját életünket, Isten-kapcsolatunkat illetően, már az is óriási segítséget jelent. A következő spirituális napok keretén belül olyan vezetett - lelki gyakorlat-szerű - imádságos alkalmakon vehetünk részt, ami egyben jelent pihenést és kikapcsolódást, és lelki életünk tekintetében olyan feltöltődést, amely sok pluszt jelenthet a mindennapjainkban. Emellett olyan találkozásokra is lehetőség van, amelyekre máskor nem. Kötetlen beszélgetésekben is sokat épülhetünk egymás életén keresztül”.

Ugyanebben a témában, november 4-én és december 3-án is megrendezi a spirituális napot a Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkigondozói Intézete. Az alkalmaknak szintén a Felsőjózsai Református Templom adott otthont. Jelentkezni Révész Juditnál lehet, a lelki@ttre.hu e-mail címen, vagy a 30/603-37-63-as telefonszámon.