Rendszerüzenet
2013. október 11.

Ülésezett az Egyházkerületi Közgyűlés

A körülmények változásától várjuk saját sorsunk jobbra fordulását, miközben a lehetőség ott van, hiszen Jézus velünk van, hogy meghallja a könyörgő emberek szavát, azokét, akik tisztán látják saját helyzetüket- mondta nyitó áhítatában Szabadi Árpád, a Hajdúvidéki Egyházmegye esperese. Hozzátette, hogy Jézus nélkül elveszettek vagyunk, míg Vele az örökkévalóságba vetett bizonysággal rendelkező emberek.

alt

A két napos ülés az áhítat után a püspöki jelentéssel kezdődött. Bölcskei Gusztáv beszéde elején tolmácsolta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének kérését, hogy imádkozzanak együtt azért, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében pozitív bírósági döntés szülessen. A tárgyalást a csütörtöki üléssel párhuzamosan tartották Erdélyben.

alt

A közös imádkozás után a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felidézte az ebben az esztendőben megtartott megemlékezéseket, így szólt a Heidelbergi Káté 450. évfordulója kapcsán tartott Közös Zsinatról, az új fordítás megjelenéséről, illetve a revideált változat öt nyelven megjelent kiadványáról is. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy több, például szerb nyelven is megjelentetnék a kátét. A jubileumok kapcsán kiemelte az idén 475 éves Református Kollégiumot és a fennállásának 175. évfordulóját ünneplő Dóczy Gimnáziumot, valamint a jubileumi alkalmakhoz kapcsolódó ünnepségeket, beszámolt a májusi hálaadó istentiszteletről, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy 10 milliárd forint állami támogatást kap a Kollégium intézményeinek felújítására 2017-ig. Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta, hogy a munka első üteme a Péterfia utca 1-7. szám alatt található épületben elkezdődött. Emellett szólt a szeptemberi ünnepi alkalomról és a december 18-i záró rendezvényről, amelyen részt vesz majd Áder János köztársasági elnök is.

 alt 

A közgyűlés mindig a múlt egy szakaszával foglakozik, ugyanakkor igyekszik a jövőt is számba venni, így a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszámolt arról, hogy a Magyar Református Egyház megalakulásának 5. évfordulója kapcsán Református Világtalálkozót szerveznek jövőre. A közel jövő ünnepi alkalmai közül kiemelkedik 2017, amikor is a reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük. Bölcskei Gusztáv ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az évforduló nem csak a protestánsok ügye, hanem a kereszténységé, ezért közösen kell megünnepelni. A fél évezredes évforduló kapcsán a kormány felállított egy Reformációi Emlékbizottságot, amelynek tagjai a protestáns egyházak képviselői is, feladata pedig a programok előkészítése. Az ötletek között szerepel többek között egy egyházművészeti kiállítás a Nemzeti Múzeumban, valamint egy közös protestáns ünnepi zsinat összehívása. Bölcskei Gusztáv felkérte a közgyűlés tagjait, hogy a kerületi programok összeállítását kezdjék el. Elmondta, hogy két rendezvényről már be tud számolni. Egyik egy akkor megjelenő publikáció, amely arra keresi a választ, hogy hogyan érvényesült a reformáció Debrecenben, a másik pedig egy tárlat, amely a református magyar népművészet és a református magyar templomok díszítettsége közötti különbséget mutatja majd be.

A várható ünnepi alkalmak utána szólt arról is, hogy a csökkenő népesség ellenére nem csökkent a gyülekezetek száma, viszont az elmúlt években jelentősen kevesebb gyermek született és kevesebbet kereszteltek meg, valamint csökkent a házasságkötések száma is, ezért arra kérte a lelkipásztorokat, hogy missziói munkájukat mélyítsék el.

Szólt a Diakóniai intézmények visszafizetési kötelezettségeiről is. Javasolta, hogy vizsgálják felül azokat az intézményeket, amelyek nem tudnak fizetni. Beszélt a hit és erkölcstan oktatásáról is. Az adatok értelmében pillanatnyilag többen választották ezt a tantárgyat kötelező formában, mint fakultatívan. Az állami finanszírozás tekintetében a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban kifejtette, hogy elfogadható, ugyanis azoknak a területeknek a támogatása, amelyek az egyházat érintik nem csökkent, sőt a gyűjtemények támogatása nő.

   alt   

A hit és erkölcstan finanszírozását Veress Bertalan tanügyi főtanácsos ismertette. Elmondta, hogy az állam 8 főben határoz meg egy csoportot és 24 órás pedagógusállást fogad el, és átlagbér alapú támogatást nyújt.

Az ülésen szó volt a lelkészek jogállásáról szóló törvényben történt változásokról is, valamint arról, hogy a Magyar Református Egyházhoz, a kerület útján csatlakozni kívánó Kanadai Magyar Református Egyházak Szövetségének kérelméről, amit az összes előterjesztéssel és a püspöki beszámolóval együtt elfogadott a közgyűlés.

Fotó: Barcza János