Rendszerüzenet
2013. október 09.

Nyári Kántorképző

A Debreceni Református Kollégium évszázados falai idén nyáron is énekszótól és hangszerek játékától visszhangzottak. 2013. július 12-27. között a nyári kántorképző tanfolyam hallgatói gyakoroltak harmóniumon, orgonán vagy tanulták a számukra ismeretlen gyülekezeti énekeket.

Az előző évhez képest a résztvevők száma örvendetesen gyarapodott, hiszen összesen 27 jelentkező kezdte el a tanfolyamot, kikhez a második héten 14 gyermek és kiskamasz csatlakozott. A felnőttek közül szinte mindenki teljesít gyülekezetben kántori szolgálatot, de szükségesnek érezték, hogy ebben a zenei közösségben erősítést kapjanak és elmélyítsék tudásukat.

A tanfolyam vezetője Berkesi Sándor tanár úr volt, segítsége a szervezési feladatok ellátásában Marczi Ernő. A csoportos tárgyak oktatását Nagy Szabó Kornélia és Török Ágnes látta el. Öröm, hogy a tanárok közt egyre nagyobb arányt képviselnek fiatal diplomás kollégák és zeneművészeti főiskolás hallgatók: Sárosi Dániel, Bűdi Katinka, Marczi Ernő, Nyíri Dorottya, Porcsalmy Balázs, Imre Mihály Benjamin.

A tanfolyam oktatási programjának központjában természetesen a gyülekezeti ének, a hangszerjáték és a karvezetés állt. A gyakorlati tárgyakat elméleti órák készítették elő és egészítették ki: zeneismeret, orgonaismeret, egyházzene történet, hymnológia. Nagy hangsúlyt kapott a magasabb szintű csoportokban a gyülekezeti ének tanításának módszertanával, valamint a szép és kifejező hangképzés technikájával való ismerkedés is. Énekeink biztos tudása, a harmóniumon vagy orgonán való játék készségszintre való emelése nagy kihívást jelent, ezért reméljük, hogy leendő kántoraink mindennapjaihoz hozzá fog tartozni az otthoni felkészülés és gyakorlás igénye.

Tanárok és diákok reggelente közös igeolvasással és imádsággal készültek a napra, esténként pedig Sági Endre zenei és irodalmi párhuzamokkal kiegészített igemagyarázata hangzott el. Berkesi Gábor és Szakács György szintén igehirdetéssel szolgáltak. A tanfolyam Berkesi Gábor személyében vendégelőadót is köszöntött. Bartók Béla Cantata profana c. művének érdekes és egyedi meglátásokat is tartalmazó szövegelemzése új szemszögből világított rá e remekmű aktualitására.

A tanfolyam énekkara esténként igazi együttessé kovácsolta a résztvevőket, és a naponkénti próbák a közös zenélés élményével gazdagítottak bennünket. A tanfolyam hallgatói közül többen magukkal hozták hangszereiket: furulyát, hegedűt, bőgőt és ehhez a különleges zenekarhoz nyolc gitár is csatlakozott. A hangszereket ki-ki megszólaltatta nem csak az igen hangulatosra sikeredett „görbe estén”, hanem a zárókoncerten is. A tanfolyamot záró hangversenyen többek közt Gárdonyi Zoltán: Az Úr dicsérete, Halmos László: Hogyha az Úr nem építi házát, Couperin: Vigadozzunk, zengedezzünk c. művei hangzottak el.

Kántorképesítő vizsgát a következő hallgatók tettek: Kovács Barbara és Kovács Adrienn (Hajdúhadház, 1), Papp Ágoston (Debrecen, Református Gimnázium, 1), Felhősi András (DRHE).

A 2013-as év nyári kántorképző tanfolyamának résztvevői köszönik a Tiszántúli Egyházkerület, a Kollégium, a Gimnázium, a Fiúinternátus és a harmóniumokat kölcsönző debreceni gyülekezetek áldozatos támogatását. Isten segítségében bízva, jó szívvel tekintünk a 2014-es nyári tanfolyam elé. Jelentkezés, információk: kantus@reformatus.hu

Török Ágnes