Rendszerüzenet
2013. október 08.

Amerikai orvosok Kárpátalján

25 amerikai orvos érkezett október 5-én Kárpátaljára, ahol ingyenes szemvizsgálatokat végeznek október 11-ig. A szakemberek öt napon keresztül naponta 500 rászoruló embert vizsgálnak meg, és adnak nekik szemüveget négy településen: Beregszászon, Dercen községben, Tiszapéterfalván és Nagydoboronyban. Az akciót az Egyesült Államokban működő Sara Alapítvány segítségével szervezték meg.

Az ötlet, hogy amerikai orvosok látogassanak el Kárpátaljára, évekkel ezelőtt, az akkor Amerikában szolgáló, ma már nyugalmazott református lelkipásztornak, Szilágyi Istvánnak a fejéből pattant ki. A kárpátaljai származású lelkész az 1980-as év végén tett hazalátogatásakor szembesült az ukrajnai kórházi ellátás körülményeivel, ezért úgy döntött, hogy segít, és létrehozta a Sara Alapítványt, amely több kárpátaljai és magyarországi orvosnak nyújtott már segítséget abban, hogy képzéseken vegyen részt Amerikában.

A mostanihoz hasonló, első akció 6 évvel ezelőtt volt. Akkor egy helyszínen, három napig rendeltek az orvosok, míg most október 7-11. között négy helyszínen várják a rászorulókat. A mostani látogatást Pándi Szekeres Dávid, a Kárpátaljai Református Egyház misszionáriusa szervezte. Az Alapítvány Kárpátalján a Munkácsi Gyermekkórházzal és a Beregszászi Kórházzal ápol szoros kapcsolatot, míg Magyarországon a pécsi és debreceni orvostudományi centrumokkal áll kapcsolatban. Ebbe a kapcsolatrendszerbe szeretné bevonni a budapesti Bethesda Református Gyermekkórházat is, amelynek orvosai október 14-én látogatnak majd el Kárpátaljára.