Rendszerüzenet
2013. október 07.

Teremtésünnep Berettyóújfalu-Szentmártonban

„Íme, itt a víz!” – hangzott el többször is a Berettyóújfalu-Szentmártoni Református Gyülekezetben, a 2013. október 5-én tartott egész napos Teremtésünnepen. A gyülekezet ezzel a rendezvénnyel kívánt csatlakozni a MEÖT Teremtés Hete kezdeményezéséhez, s így hívta fel a figyelmet a Teremtés és azon belül is a víz iránti felelősségünkre. Különösen nagy aktualitását látták a szervező lelkipásztorok (Kovács-Győri Zsuzsa és Kovács Krisztián) a víz tematikáját egy olyan településen megszólaltatni, amely vízpart mellet található, s amely nevében viseli az életet, mindennapokat, kultúrát meghatározó folyót.

A rendezvény Nagy Zsolt, a Bihari református Egyházmegye esperesének áhítatával vette kezdetét, aki az 1Mózes 1−2 alapján hirdetett ige kapcsán többek között a Teremtéstörténet hitvallás voltára és a Teremtésben való rendre hívta fel a figyelmet, majd Dr. Hodossy-Takács Előd a DRHE egyetemi docense előadásában a víz iránti felelősségünket valamint a víz bibliai szerepét, jelentőségét hangsúlyozta. A délelőtti alkalmat annak a rajz- és képzőművészeti pályázatnak az értékelése zárta, amelyre az Egyházmegyében hitoktatásban résztvevő gyermekek küldhették be munkájukat. A közel 70 pályaművet, amelyek között külön megemlítendők a rendkívüli kreativitásról és fantáziáról tanúskodó makettek, a templom előterében lehetett megtekinteni.

alt

A Teremtésünnep az alkalom kapcsán parkosított templomkertben helyi termékek vásárával, játszóházzal és helyben főtt közös ebéddel folytatódott, illetve lehetőség nyílt a Gyülekezeti Teremben készített „Víz háza” kiállítást megtekinteni, amely a víz bibliai, teológiai, kulturális és ökológiai fontosságát mutatta be.

 alt 

A Teremtés közös megünneplésének megható eseménye volt a templomkertben tartott szabadtéri istentisztelet, ahol Kovács Krisztián lelkipásztor a János 4,10−15 alapján hirdette az igét. Igehirdetésében kiemelte, hogy a víz, érték, kincs, a teremtés része, amelyet meg kell őriznünk, s amelyért számot kell adnunk, de amely identitást, gyökeret ad, s amely összeköt a múlttal és holnappal, az előző generációval és jövő nemzedékkel, ellenséggel és szövetségessel, idegennel és rokonnal. Azonban nem csak fizikai-biológiai értelemben kell a vízről gondolkodnunk, hanem lelki értelemben is, ahogyan Jézus kínálta az örök élet vizét a samáriai asszonynak. „Ha mi képesek vagyunk mindennapi rutinjaink, életvíz-folyatásunk és minőségi idő- és energiapazarlásunk közepette meglátni Jézust "élet-kút kávánkon", akkor olyan találkozás lehet ez a mi számunkra is, amely mindent megváltoztat, s amely az öröklét tengere felé tereli élet-folyamunkat. Hogy azt mondhassuk: "Íme, itt a víz", amely az életet, az örök életet jelenti számunkra.” – zárta igehirdetését a lelkipásztor.

  alt  

A Teremtésünnep a Csipkebokor Református Nőszövetséggel közösen megrendezett harmadik egyházmegyei Zsoltáréneklő nappal ért véget, ahol az egyházmegyéből érkezett gyülekezeti kórusok, együttesek a teremtő Istent magasztaló zsoltárokat és dicséreteket énekeltek.

Az egész napos rendezvény sikerét és aktualitását mutatta az élénk érdeklődés: több mint 15 gyülekezetből közel 200-an vettek részt a napi programokon, a legkisebbektől az idősekig. A nap végén a szervező lelkipásztorok köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítsége nélkül nem jöhetett volna létre az alkalom, így a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Bihari Református Egyházmegye támogatásán túl megköszönték a helyi vállalkozók, gyülekezeti tagok felajánlásait és kétkezi munkáját.

„Íme, itt a víz – ezzel indult a mai nap, s ezzel indult az etióp kincstárnok megkeresztelkedése. S így ér véget az Apostolok Cselekedeti szerint: "Amikor kijöttek a vízből, az Úr Lelke elragadta Fülöpöt, és nem látta őt többé az udvari főember, de örvendezve haladt tovább az útján."Így haladjunk mi is tovább életutunkon, mindennapjainkban, ünnepeinkben; örvendezve, a Teremtő Istent szüntelen magasztalva!” – zárták a szervező lelkipásztorok a Teremtésünnepet Berettyóújfalu-Szentmártonban.

N.N.