Rendszerüzenet
2013. október 04.

„Bethlen Gábor és kora”

A Debreceni Református Kollégium adott helyet október 3-án, csütörtökön a „Bethlen Gábor és kora” kiállításnak és a hozzá kapcsolódó tudományos konferenciának, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár az erdélyi fejedelem trónra lépésének 400. évfordulójára szervezett. 

A tárlat október 4-én, pénteken már tovább költözött a hajdú-bihari levéltárba. Szendiné Orvos Erzsébetet, a megyei intézmény igazgatója elmondta, hogy a vándorkiállítás következő állomása, Sopron, ide jövő héten, október 10-én viszik el a tárlat anyagát.  A debreceni kiállítás két részből áll, két tárlóban eredeti iratok láthatók, míg a paravánokon tablókat helyeztek el. A Magyar Országos Levéltár anyagában Bethlen Gáborról, a Bethlen korabeli társadalomról illetve Bethlen Gábor tevékenységéről találhatók iratok, míg a debreceni anyagban elsősorban Debrecen és a Partium vidékével kapcsolatos kiváltságlevelek illetve minden olyan bejegyzés, ami Bethlen Gábortól származik.

A Bethlen Gábor és a Partium című konferencián előadás hangzott el többek között Bethlen Gábor egyházi vonatkozású adományleveleiről és a Debrecennek adományozott, valamint bihari vonatkozású kiváltságleveleiről is.