Rendszerüzenet
2013. szeptember 20.

Hálaadó istentisztelet Pátrohán

Hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap Pátrohán, ahol megújult a református templom külseje, bővült az egyházközség intézménye, a Cédrus Idősek Klubja, valamint 28 kisgyermek ellátására alkalmas családi napközit is kialakítottak, és befejeződött a parókia korszerűsítése. A beruházások mintegy 190 millió forintból valósultak meg. A vasárnapi hálaadó istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, a napi igének megfelelően, a 14.zsoltár alapján.  

alt

Prédikációjában kiemelte, hogy ma probléma az, hogy nincsen következménye annak, hogy valaki magát Krisztus hívőnek tartja. A zsoltár pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a következmények nélküli kereszténység, az a gyakorlati Isten tagadás. Éppen ezért a ma élő gyülekezeteknek is résen kell lenniük, hogy legyen következménye annak, hogy ők magukat Krisztus követőinek vallják.  Az egyháznak olyasmit kell tenni, felmutatni, ami nem elszívja az emberek reménységét, hanem táplálja azt. Ez a mindenkori feladat Bölcskei Gusztáv szerint, aki kiemelte, hogy „ahol a templom és az istentisztelet köré, olyan szolgálatokat tudnak csoportosítani, amelyek irányulnak a gyermekek, a családok, az idősek felé, akkor itt meglehet ez a fajta összhang, és akkor nem gyakorlati Isten tagadók, hanem gyakorlati Istenkeresők leszünk”.

alt

Koncz Imre, pátrohai lelkész a beruházással kapcsolatban az Európa Rádiónak elmondta, hogy a templomon még mindig van mit felújítani, de a legfontosabb munkálatokat, mint az újra vakolást, a nyílászárók cseréjét és az akadálymentesítést most el tudták végezni mintegy 35 millió forintos pályázati támogatásból, és saját forrásból. A templom felújítására összesen több mint 40 millió forintot költöttek. 

 alt 

A Cédrus Idősek Klubja 2006. november 2-án indult el a 60 fővel. A Pátrohai Református Egyházközség Presbitériuma 2006 tavaszán határozta el, hogy gyülekezeti házát jelentős költségráfordítással átalakítja, és idősek klubját hoz létre benne. Most a templom külső mellett a Klub is megújulhatott egy másik uniós pályázatnak köszönhetően. „Tulajdonképpen kinőttük az intézményünket, ezért volt szükség a bővítésre”. – mondta Koncz Imre, aki kifejtette, hogy most körülbelül 140 négyzetméterrel bővült az alapterülete az 534 négyzetméteres épületnek, amelyet akadálymentesítettek is, beépítettek egy liftet, hogy a tetőteret is tudják használni, ahol négy családi napközis csoportszobát alakítottak ki. Itt mintegy 30 gyermeket tudnak fogadni, 20 hetes kortól 4 éves korig, így az anyák akár hamarabb visszakerülhetnek a munka világába.

A bővítésnek köszönhetően száznyolcvannal több idős ember gondozását is tudják vállalni, és egy főzőkonyhát is kialakítottak, így mintegy ötszáz embernek tudnak étkezést is biztosítani. „Négy kistérségre kiterjedően működünk, és nagyon sok helyen, nagyon sok önkormányzattal van úgynevezett ellátási szerződésünk, ahol mi végezzük a kötelező feladataikat”.- emelte ki a helyi lelkész, aki elmondta, hogy szeretnék folytatni a felújítási munkálatokat, elsősorban a templom belsejében, illetve az orgona rendbetétele is a közeljövő tervei között szerepel.