Rendszerüzenet
2013. szeptember 16.

Nagy sikerrel zárult a DRKM programja a Templomok éjszakáján

Csaknem kétszáz érdeklődő jelentkezett a Debreceni Református Kollégium Múzeumának Templomok éjszakájára szervezett belvárosi körsétájára. A múzeum munkatársai két, mintegy negyvenfős csoportot tudtak elindítani, így voltak, akik most nem tudtak részt venni a programon, de a szervezők a nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttek, hogy a sétát rendszeresen megszervezik majd, így nem csak a Templomok éjszakáján nyílik majd lehetőség a belvárosi templomok megismerésére.

A Templomok éjszakáját egyébként minden év szeptemberének második szombatján tartják. Az országos rendezvényhez most először csatlakozott a Debreceni Református Kollégium Múzeuma. A belvárosi templomokat bemutató ingyenes körséta, a 2012 áprilisában Nemzeti emlékhellyé nyilvánított Kollégium Oratóriumából indult, 19 órakor. Az Oratórium után a Pásti utcai zsinagóga elé látogattak el a csoportok. A Zsinagógába az egyik legfontosabb zsidó ünnep, a Jom Kippur miatt nem mehettek be az érdeklődők, de a Zsinagóga előtt megállva megismerkedhettek az épület történetével. A séta ezután a református Kistemplomba („csonka templomba”) folytatódott, majd a Szent Anna utcai Katolikus Székesegyházba, az Attila téri görög katolikus templomba, a Kossuth utcai (Méliusz téri) református „veres templomba” és végül a Nagytemplomba látogattak el a résztvevők. A körséta hossza 4 km, időtartama pedig 3 óra volt. A program az Oratóriumban ért véget, ahol 22 órától Sárosi Dániel orgonakoncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

A rendszeres körsétával kapcsolatban bővebb információt a Debreceni Református Kollégium Múzeumának honlapján találhatnak.