Rendszerüzenet
2013. szeptember 10.

171 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

A Debreceni Református Kollégium épületében kezdik meg a 2013/2014-es tanévet a Debreceni Református Hittudományi Egyetem nem hitéleti szakos hallgatói. Ezzel helyreáll az az oktatási-nevelési egység, amely századokon át jól megfért a Kollégium ősi épületében- mondta a vasárnapi Tanévnyitón rektori beszédében Fekete Károly, aki második honfoglalásnak nevezte a nem hitéleti szakok Kollégiumba költöztetését. 

alt

Kifejtette, hogy ezzel megszűnt az oktatási helyszínek kétlakisága, a hivatalok szétszórtsága és a hétköznapok külön-külön menetrendje. Kiemelte, hogy a Péterfiau utca 1-7. szám alatti épület kiürítésével még a nyáron végeztek, a munkaterületet pénteken adták át a kivitelezőnek, így az egykori Református Főgimnázium épületében elkezdődhet a tényleges munka. Beszédében külön köszönetet mondott a rektorhelyetteseknek, a pakolásban segédező karbantartóknak és hallgatóknak, valamint Nagy István és felesége Nagy Istvánné Illés Erika gondnokoknak.

Fekete Károly elmondta azt is, hogy mivel a költözés, leltározást és szelektálást is jelentett, ezért „a használható, de a munkánkhoz már nem szükséges eszközöket a Református Szeretetszolgálatnak adtuk át, hogy szervezze meg hasznosításukat határon belüli vagy kárpátaljai testvérintézmények számára”. A Hittudományi Egyetem rektora ismertette azt is, hogy mivel a felújítás első szakaszában megtörténik a Péterfia utca 1-7. szám alatti épület tornatermének kétszintessé alakítása is, ezért a következő két évben a Beregszászi Iskola tornatermében zajlanak majd a testnevelés órák.

Fekete Károly köszöntötte az első éves hallgatókat is:”Örömmel mondhatom, hogy doktori iskolánk első éves doktorandusz hallgatójaként nyolc fő kezdi meg tudományos felkészülését, így a doktori iskolában összesen 35 fő végez posztgraduális tanulmányokat. Egyetemünk graduális szakjain az első évfolyamokon összesen 171 fő kezdi meg tanulmányait, ebből hitéleti képzésben 66 fő, nem hitéleti képzésben 105 fő nyert felvételt”.

A rektori beszéd után fogadalmat tettek az elsőéves hallgatók és a kórházi lelkigondozói gyakorlatra készülők. A tanévnyitó végén pedig összesen öt hallgató, két teológus lelkész és három tanítószakos diák vehette át a köztársasági ösztöndíjat igazoló oklevelet. 

  alt  

A Tanévnyitó Egyetemi Közgyűlésen Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Kiemelte, hogy Isten rendjébe imádkozva és dolgozva lehet csak betagolódni. „Valaki úgy fogalmazta meg, hogy életünk csónakjának két evezője van, az egyik az imádkozva, a másik a dolgozva elnevezést viseli. Ez igaz és érvényes a tanulás és a tanítás rendjére, munkájára nézve is.

Hangsúlyozta, hogy „Nekünk munkálkodó Istenünk van, aki mindenkor és mindenhol munkálkodik. Jézus szavai hitelesítik ezt az örvendetes valóságot: Az én Atyám mindez ideig munkálkodik, én is munkálkodom”. Vad Zsigmond kifejtette, hogy úgy lehet szebb és jobb minden diáknak és tanárnak ez a tanév, ha ez a Krisztusi munkamorál, az Isteni rendhez illeszkedő munkavégzés a tanulásban és tanításban tudatosan fogja jellemezni az intézmény minden tanulójának, tanítójának, minden dolgozójának az életét.

A Debreceni Református Egyházmegye esperese kiemelte azt is, hogy bár ebben a tanévben lesznek olyan helyzetek és alkalmak, amikor megkísért majd a békétlenség és feszülté válnak a napjaink, de akkor eszünkbe kell jusson, hogy az Úr az Ő békességét nem csak ígérte, hanem nekünk is adja! Ahogy Jézus mondta: „békességet adok néktek, az én békességemet adom néktek, ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljék”!