Rendszerüzenet
2013. szeptember 06.

Bizonytalan tanévkezdés- ülésezett az Egyházkerületi Tanács

Még mindig nem lehet tudni semmit a finanszírozással kapcsolatban- mondta az Egyházkerületi Tanács ülésén elnöki beszámolójában Bölcskei Gusztáv. Kifejtette, hogy másfél éve nem történt semmi, ugyanis az egyházi intézmények számára még mindig ismeretlen az a törvényi környezet, amelyből az intézmények fenntartását biztosítaniuk kell. Még nem született meg a költségvetési törvény olyan módosítása, amely a finanszírozást magában foglalja. 

alt

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, hogy az oktatást érintő kérdések ügyében szeptember 10-én, kedden a négy történelmi egyház vezetője találkozik a szakemberekkel, valamint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel. „Remélem ügydöntő lesz ez a találkozó!” - mondta Bölcskei Gusztáv, aki kitért arra is az oktatással kapcsolatban, hogy a tiszafüredi iskolában január óta tart az államkincstári vizsgálat, így a Magyar Államkincstár jelentésében egyetlen református oktatási intézmény adata sem szerepelhet. Ez az egyház összes oktatási intézményét veszélybe sodorja.

alt

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a bizonytalan állami finanszírozás miatt kérte, hogy módosítsák a kerület költségvetését- ezt az előterjesztést a tanácstagok elfogadták, ahogy az elnöki beszámolót is, valamint egyhangúan támogatták, hogy a kerület 16 lelkészi jellemzéssel és szolgálati igazolással rendelkező fiatal teológusa az Egységes Lelkészképesítő Bizottság előtt ebben a hónapban vizsgát tegyen. 

Bölcskei Gusztáv az ülésen ezek mellett elmondta azt is, hogy szeptember 28-án a Debreceni Református Kollégium 475. évfordulója kapcsán olyan ünnepséget tartanak, amelyre a kerület gyülekezeteinek 4 fős képviseletét és a testvér intézmények képviselőit várják majd. Ekkor adják át a Bethlen Gábor és Szenczi Molnár Albert díjakat, valamint a kollégiumi emlékplaketteket, illetve felavatják Szabó Magda szobrát a Dóczy Gimnáziumban.