Rendszerüzenet

Negyed évszázada bővítették ki a debreceni református idősotthont

Hálaadó istentiszteletet tartottak 2024. október 22-én a Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthonában az intézmény bővítésének 25. évfordulója alkalmából. Az otthonnak közel kilencven lakója van.

A Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthona 1999. január 1-jén kapta meg a használatba vételi engedélyt, a bővítés óta 90 fővel működhet. A 25. évfordulóra szervezett ünnepi istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, aki Pál apostol korintusiakhoz írt második levelének negyedik fejezete kapcsán megemlítette, hogy a kor gondolkodásmódja szerint az ember egy edény, amit meg lehet tölteni különféle filozófiákkal, gondolatokkal. Ennek törékenységére utal az apostol, amikor cserépedényként írja le az embert.

"Cserépedény, ami törékeny, ezért vigyázni kell rá, mégis mennyi mindent kibír. Nemcsak 25 évet, mint ez a ház, hanem hetvenet, nyolcvanat, kilencvenet, és ahogy az itt lakók között is előfordul, akár százat is. De Isten elvehetetlen értékeket szeretne adni, olyan dolgokkal szeretné megtölteni cserépedényünket, amik biztatják, erősítik, védik, és megadják azt a lelki állóképességet, ami a testünk szenvedéseinek megerősítéséhez szükségesek" – fogalmazott a püspök.

Czibere Károly, az idősotthont fenntartó Református Szeretetszolgálat főigazgatója azt mondta: az itt folyó munkában gyönyörködik Isten, ahogy gyönyörködött fiában, Jézusban is. Ézsaiás próféta könyvének 42. fejezetére utalva hozzátette, Krisztus tekintetét kifejezetten vonzották a megrepedt nádszálak, majd a kereszten ő maga is megtöretett. Végül hangsúlyozta a szeretetszolgálat hozzáadott értékét.

"Más intézmények is tudnak gyógyítani, szociális segítséget nyújtani, de csak a diakóniai intézmények tudják az igazi békességet, az Istentől való békességet közvetíteni" – zárta gondolatait Czibere Károly.

Derencsényi István, az Ispotály-Debrecen Nagyerdei Szeretetotthon Alapítvány Kuratóriumi elnöke elmondta, tavaly 5,3 millió, idén eddig 4,7 millió forinttal támogatták az intézmény működését, ami mind az itt lakók, mind pedig a munkatársak támogatására szolgált.

"Az idős kor nem a vitorlák leeresztésének ideje, hanem a tartós gyümölcstermés időszaka" – tette hozzá az egyházkerület korábbi lelkészi főjegyzője.

Az intézmény dolgozói zenei szolgálattal, illetve az otthon történetének képes bemutatásával készültek az alkalomra. Nagyné Mudra Mónika intézményvezető a feladattudatot és az alázatot nevezte meg a legfontosabb tulajdonságoknak. Kiemelte a Méliusz Alzheimer Café elindítását, amely mindenki számára nyitott programként hozza közelebb a különböző generációkat, szolgálva a város egész közösségét. Jövőbeni célként pedig a gazdaságos fenntarthatóságot, a hatékony munkaerőgazdálkodást és további infrastrukturális fejlesztéseket nevezte meg.

A negyedévszázados intézményben jelenleg negyvenen kilencven év felettiek és jövőre egyikőjük a századik születésnapját ünnepelheti majd.


Az eseményről a Debrecen Televízió készített összeállítást, amely itt tekinthető meg:


Szöveg: dehir.hu / Horváth Zoltán