Rendszerüzenet

Emlékkonferencia Szenci Molnár Albert munkásságának jegyében

Szenci Molnár Albert, a magyar kultúra, irodalom és a protestáns egyháztörténet kimagasló alakja 450 évvel ezelőtt, 1574-ben született. A Debreceni Egyetem és a Tiszántúli Református Egyházkerület, annak Közgyűjteményei, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, valamint a cívisváros önkormányzata háromnapos konferenciát szervez közösen a jubileumra.

A szervezők legalább 100 résztvevőt várnak 2024. szeptember 5-7. között két helyszínen, kilenc ülésszakban harmincegy előadásra. Szenci Molnár Albert kapcsán más évfordulókról is megemlékeznek és – ahogy a rendezvény címe (Szenci Molnár Albert és a 16–17. századi peregrinatio academica) is mutatja – a 16-17. századi peregrinációval is foglalkoznak majd. Könyvbemutató, kamarakoncert, kiállítás és koszorúzás is része a programnak.

A tudományos fórummal egy több évtizedes múltú nemzetközi konferencia-sorozathoz kapcsolódnak. A szervezőbizottság tudományos titkára, Fazakas Gergely, a Tiszántúli Református Egyházkerület presbiteri főjegyzője, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének igazgatója válaszolt az Európa Rádió munkatársa, Oláh Ilona kérdéseire.