Rendszerüzenet

„Megtartani a Lélek egységét a békesség kötelékével”

A Pál apostol efezusbeliekhez írt levelének negyedik fejezetéből vett bibliai sor volt a vezérigéje a XXX. jubileumi egyházkerületi nőszövetségi konferenciának, amelyet 2024. június 28-án tartottak a Debreceni Református Nagytemplomban. Kálmánchey Márta beszámolója.

Az impozáns rendezvényre majd hétszázan érkeztek, nemcsak a Tiszántúli Református Egyházkerület gyülekezeteiből, hanem az ország más részeiből is, és – nagy örömünkre – igen nagy számban az egész Kárpát-medencéből. Dr. Fekete Károly, a TTRE püspöke a 121. zsoltár alapján mondott köszöntőt: „Az Úr megőriz téged minden bajtól, megőrzi életedet. Megőriz az Úr jártodban-keltedben most és mindenkor”. Ha önmagunkra nézünk, könnyen megtelik a szívünk aggodalommal, félelemmel, de tudnunk, hinnünk kell, hogy az Úr védelme alatt állunk, és rá támaszkodva a bajok közepette is lehetünk a békesség nagykövetei.

Harangozó László szabadkai lelkipásztor, a Szerbiai Reformáuts Keresztyén Egyház püspöke a Lukács evangéliuma 13. fejezetének 10-17. versei között olvasható szakasz, a meggörnyedt asszony története alapján tartott igehirdetést.

"Bizonyára mosolyogva, örömmel jöttünk a konferenciára, de lehet, hogy belül meg vagyunk görnyedve a sok teher, gond súlya alatt. Ne féljünk, így is jöhetünk Jézushoz, és csakis Jézushoz jöjjünk! Hozzátérni akár még 18 év szenvedés után is lehet, Ő előttünk áll és biztat: »Asszony, megszabadultál betegségedből.« Megtörténhet, akár még hívő közösségben is, hogy nem vesznek bennünket észre az emberek, de Jézus nemcsak meglát, hanem lát, hiszen Ő a Gondviselő. Ő szeret, és ez a szeretet mindenre elég."

Dr. Gaál Botondné Dr. Czeglédi Mária, a TTRE Nőszövetség kerületi elnöke nyitotta meg a konferenciát, felvázolva az elmúlt 30 év legfőbb eseményeit és fejleményeit. Igen örvendetes, hogy egyre növekszik az újonnan alakuló nőszövetségek száma, sokan akarnak és tudnak a gyülekezeteknek ily módon is szolgálni. A Nagytemplom lelkésze, Oláh István mint házigazda üdvözölte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy a női munka építi Isten országát. Oláh Anita hárfaművész zenei produkciója segített ellazulni és lelkileg, szellemileg feljebb emelkedni.

Ezután különleges és megrendítő beszámolók és előadások következtek a Felvidéken, Erdélyben, Drávaszögben és Kárpátalján elő közösségek átéléseiről, hitben járó, példát mutató munkálkodásáról. Jakab Krisztina, a Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegye elnöke ötödik gyermekével várandósan is fontosnak érezte, hogy részt vegyen a konferencián, és megköszönje a sok adományt és segítséget, amit az anyaország nőszövetségei nyújtanak. Fotókon mutatta be a csillogó szemű kicsinyeket, akik még tudnak önfeledten örülni az ajándékoknak. Megrendítő volt hallani a beszorítottságról, az áramhiány miatt átélt bizonytalanságról, hogy nem lehet előre tervezni, mert bármikor történhet baj. Emberekben nem reménykednek, egyedül Jézusban, de benne kitartóan, hittel, imádkozva. Érzik és tapasztalják, hogy Jézus lehetetlen helyzetekben is újra és újra ad áldást.

Dr.Lábadi Károly egyetemi tanár és felesége Kedves Klára Laskóról érkezett és a Drávaszögben folyó munkáról számolt be. Hallhattunk a reformátori kezdetekről, Sztárai Mihály munkálkodásáról, aki mintegy 120 gyülekezetet alapított, valamint zsoltárgyűjteményeket és hitvitázó drámákat is írt. Sajnos ez a vidék sokat szenvedett a történelem viharai és az országhatár változásai miatt. Jelenleg sincs békesség, a kicsinyre zsugorodott református közösség ma is megosztott. Voltak azonban kiemelkedő jelentőségű asszony szolgálattevők, „prófétanők” – Borkó Julianna és Novák Olga – akiknek életpéldája ma is él és hat.

A Felvidéken megújult borsi Rákóczi-kastély szakmai igazgatója, Nagy Zsuzsanna számolt be arról a hatalmas és csodás eredményt hozó munkáról, amelyet itt végeztek. A magyar kormány 1,6 milliárd forintos támogatást biztosított mindehhez. Az interaktív vár és múzeum a mai kor minden igényének megfelel, és várja a látogatókat a magyar határhoz egészen közel. "Rákóczi keresztény hitének ereje jelen van ma is" – hangsúlyozta az előadó.

Erdélyből is felemelő szépségű képeket láthattunk a megújult bonyhai Bethlen-kastélyról, melyeket Tatár Anna lelkipásztor, az Erdélyi Nőszövetség kerületi titkára osztott meg velünk. 2010-re a kastély annyira leromlott, hogy már szinte romokban állt. Így kapta vissza a Bethlen-család, akik átadták a református egyháznak. A Nőszövetség gondozására bízták, hogy kezdjenek vele valamit. És kezdtek. Kastély-napokat tartottak, tégla-jegyeket árultak, és ámulatba ejtő kreativitással és kitartással küzdöttek a nagyon távolinak tűnő célokért. 6800 református asszony aláírásával fordultak a magyar kormányhoz, ahonnan megérkezett a segítség. Ma újra teljes pompájában láthatjuk, és mivel a Nőszövetség gondozásában áll a kastély, külön hangsúlyt fektetnek Árva Bethlen Kata emléke ápolásának is, aki itt született.

Az ebédet a Debreceni Református Kollégium udvarán lehetett elfogyasztani. A délutáni programra Vad Péter szépséges orgonajátéka hívogatott vissza a Nagytemplomba. Csodálatos élményt nyújtott a Credo Versénekegyüttes produkciója, akik Kárpátaljáról érkeztek. Felemelő szépségű költemények méltó tolmácsolással szívünket, lelkünket mélyen megérintették. Küszködtünk a könnyeinkkel, maradandó megtapasztalás volt.

Dr. Koncz-Vágási Katalin lelkipásztor, országos elnök szentelte fel az új zászlókkal jelentkező nőszövetségeket. Köszöntötték a jubiláló közösségeket és az újonnan alakuló csoportokat. Tartalmas, szép napot nyújtott a konferencia. Soli Deo gloria!

Szöveg: Dr. Kálmánchey Márta
Fotók: Szolnokiné Markos Ilona


Az eseményről az Európa Rádió is beszámolt: Dr. Gaál Botondné Dr. Czeglédi Máriát Papp Beatrix kérdezte.