Rendszerüzenet

Egyházkerületünkkel együttműködésben indul vallásturisztikai szakirányú továbbképzés az egri egyetemen

Már 2024 őszi szemeszterétől kezdve lehet jelentkezni a vallásturisztikai szakirányú továbbképzésre az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Az egri intézmény partnere a Tiszántúli Református Egyházkerület is

A képzés elindításáról szóló dokumentum ünnepélyes aláírásán részt vett Fekete Károly is. Egyházkerületünk püspöke és Pajtókné Tari Ilona, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora megállapodtak abban, hogy együttműködnek a képzés megvalósítási időszakában készülő vallási turizmussal kapcsolatos tananyag kialakításában és fejlesztésében, különös tekintettel a jó gyakorlatokat tartalmazó részeket illetően. Egyházkerületünk szakemberei részt vesznek a tananyag véleményezésében, szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítanak a képzésben résztvevő hallgatók számára. A megállapodás részét képezi az egyetem által a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati programokban való részvétel, a vallási turimus népszerűsítése, valamint szakmai találkozók közös szervezése.


Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

A többoldalú együttműködési megállapodást aláírták még a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Tihanyi Bencés Apátság, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely és a Viator Egyesület képviselői.


Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora és Molnár János, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka

Nacsa Lőrinc, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos a bejelentés kapcsán elmondta: a magyarországi vallásturisztikai célpontok és zarándokhelyek egyik legnagyobb versenyelőnye Európában, hogy itt élő közösségeket találnak a látogatók. Úgy fogalmazott, hogy a kormány azért támogatja a vallásturisztikai képzés elindítását, mert fontosnak tartja, hogy képzett szakemberek vegyenek részt ebben a munkában, hiszen a hazai zarándok- és vallásturizmus az ide látogatók és a magyar emberek lelki javát szolgálja.

"A képzés nem csupán az arra jelentkezők, de a helyszínek és a látogatók számára is hozzáadott érték lesz, és remélik, hogy ennek köszönhetően tovább növekszik a turizmusnak ez a különleges ága, amely egyúttal a keresztény Magyarország és Európa megőrzéséhez is hozzájárul" – húzta alá a miniszteri biztos.

A kormány a szakirány elindításának támogatása mellett ösztöndíjrendszert is kínál annak érdekében, hogy egyházak és szerzetesrendek munkatársai is el tudják végezni a képzést. Az oktatás két féléves lesz és gyakorlatorientált, így nem csupán az egyetem falai között, hanem külső partnereknél is zajlik majd.

Szöveg: MTI / Horváth Zoltán
Fotók: Pócsik Attila (Eszterházy Károly Egyetem)