Rendszerüzenet

Felavatták a Debreceni Református Egyetemi Templom orgonáját

Az Orgonák éjszakájához kapcsolódva szólalt meg először a Debreceni Református Egyetemi Templomban az az Oxfordból érkezett hangszer, amely különleges hangzásával egyedi a cívisváros zenei életében. Az orgonát az avató koncert előtt Fekete Károly püspök áldotta meg.

A brit orgonaépítő mester, Noel Mander nevét viselő műhelyből került ki 1986-ban az oxfordi Magdalen College orgonája. A nagy múltú intézmény a tavalyi évben egy jóval nagyobb hangszer építése mellett döntött, így a Tiszántúli Református Egyházkerületnek lehetősége nyílt a College kitűnő állapotban lévő, különlegesen szép hangú orgonájának megvásárlására Sárosi Dániel és Danis Petra orgonaművészek közreműködésével. Így került a Mander Orgonaépítő Manufaktúra terméke a Debreceni Református Egyetemi Templomba. Az új helyszínhez való adaptálást, technikai és hangzásbeli kivitelezését Dr. Szabó Balázs orgonaépítő, „OrganExpert” nemzetközi orgonaszakértő végezte el.

A hangszer az Orgonák éjszakáján, 2024. május 18-án szólalt meg először közönség előtt. A koncert előtt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a jelenlévőket. Fekete Károly elmondta: régi álom vált valóra azzal, hogy "egyetemvárosunk templomába egy angol egyetemváros, Oxford egyetemi kápolnájából ide kerülhetett ez a hangszer".


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

A püspök a 150. zsoltár felolvasása után úgy folytatta, hogy annak csúcspontja a hatodik, utolsó verse. "A sokféle hangszer után a legfontosabb mondat, hogy minden lélek, azaz az ember is dicsérje az Urat. A keresztyén zene feladata az, hogy Isten dicséretére fakasszon bennünket" – fogalmazott Fekete Károly. Hozzátette: az orgona az ember legmélyebb érzéseit is ki tudja fejezni. Ezt követően az egyházkerület püspöke megáldotta a hangszert.

Az oxfordi Mander-orgona a Flamand Kormány támogatásával jutott el Magyarországra. Ennek kapcsán a hangversenyen jelen volt a Belga Királyság magyarországi nagykövete is. Jeroen Vergeylen örömét fejezte ki amiatt, hogy a belga kultúrát mindig örömmel fogadták Debrecenben, kiemelte a belga-magyar kapcsolatok történelmi hagyományait, és megköszönte a városnak, az Egyetemi Templomnak, a Debreceni Egyetemnek és a Filharmónia Magyarországnak a koncert megszervezését.


Jeroen Vergeylen, a Belga Királyság magyarországi nagykövete

Az orgonán Szabó Balázs, Szilágyi Gyula és Sárosi Dániel előadásában szólaltak meg művek, a műsort a Vox Antiqua kamaraegyüttes és barokk ruhás ütőhangszeres közreműködők is színesítették.

Fotók: Miskolczi János