Rendszerüzenet

„Isten háza és a menny kapuja”

Rendhagyó tárlatvezetést tartott Beszterczey András lelkipásztor a debreceni Nagytemplomban 2024. március 7-én. A több száz érdeklődő eddig nem ismert kulisszatitkokat ismerhetett meg az épületről és annak gazdag szimbolikájáról.

„Ma szeretnénk úgy bemutatni a Nagytemplomot, mint az otthonunkat, ami több mint kő, fa, vakolat, üveg és festék. Ezek holt anyagok, számunkra viszont az élővé vált templomot jelentik” – kezdte gondolatait Beszterczey András. A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy a Nagytemplom Magyarország legnagyobb református temploma, amely neoklasszicista stílusban épült a 19. század elején. Hozzátette: már a templom színei is üzennek. Kívülről sárga, amely utal a mennyország arany színére, ezért is választotta tárlatvezetésének „A menny kapuja” címet. Az épület belső, fehér színéről pedig úgy fogalmazott, hogy Isten tisztaságát jelképezi.

Beszterczey András olyan információkat is megismertetett a résztvevőkkel, melyekről a hagyományos tárlatvezetéseken nem esik szó. A látogatók az előadás végén felmehettek a szószékre is, amivel kapcsolatban Beszterczey András megosztotta azt a kulisszatitkot, hogy egy tükör látható az oda felvezető lépcsőn. Úgy fogalmazott: ennek a tükörnek az az üzenete a prédikátor számára, hogy „Úgy beszélj, hogy amikor lejössz a szószékről, a tükörbe tudj nézni!”

Az Úr asztalának bemutatásakor kiderült, hogy azt egy intarzia díszíti. Ezen több szimbólum is látható. Beszterczey András elmondta, hogy az üres kagylóhéj a feltámadást jelképezi, hiszen a gyöngy, azaz Krisztus nincs ott. A szarv az áldás szimbóluma, ebben szőlőfürtök vannak, amely mind az Ó-, mind az Újszövetségben Isten népére vonatkozó kép, illetve az úrvacsora szimbóluma is, csakúgy, mint a gabona, amely a kenyér, azaz Krisztus testének alapja. Végül a mécses is megjelenik, amely a tűzre, azaz pünkösdre utal – tette hozzá Beszterczey András, aki hangsúlyozta a templomban található Rákóczi-harang jelentőségét. A hatalmas harang az 1631-es rakamazi csata után öntetett, ahol magyar küzdött a magyarral. "A hajdúk I. Rákóczi György mellé álltak, aki a győztes összecsapás után hálából az elkobzott ágyúkat beolvasztotta és abból öntött harangot adományozott Kassának, Kolozsvárnak és Debrecennek. Mindez arra is emlékeztet bennünket, hogy magyar ne bántsa a magyart” – mondta el Beszterczey András.

A lelkipásztor felolvasta Jákób álmát Mózes első könyvének 28. részéből, majd a meditációt Isten magasztalása követte: Csorba Gergő orgonaművész játszotta el Johann Sebastian Bach d-moll toccata és fúgáját.

Ezt követően Siteriné Nacsa Mária múzeumpedagógus és Kósáné Dr. Nagymáté Nóra turisztikai referens vezettek templomsétát, de az épületben önállóan is folytathatták az elmélkedést az érdeklődők.

Fotók: Miskolczi János