Rendszerüzenet

„Megőrzés, továbbadás és példaadás”

Az Egyesült Államokba emigrált magyar reformátusok történetét bemutató Krisztus vándorai című dokumentumfilm első epizódját vetítették le 2024. február 22-én a Debreceni Református Egyetemi Templomban. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen részt vett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Kocsis Attila, egykori tengerentúli esperes is.

A Krisztus vándorai című alkotás a Debrecen Televízió hétrészes sorozata, amely a 19. században kezdődött, és több hullámban megvalósult kivándorlási folyamatot dolgozza fel. A kiegyezés utáni iparosodás során, majd a két világháború, végül az 1956-os forradalom okán több millió honfitársunk hagyta el az országot, jelentős részük Amerikában próbált szerencsét. Számosan közülük élő hitű reformátusok voltak, akik az új hazában sem feledkeztek meg gyökereikről. A dokumentumfilmsorozat első epizódját a Debreceni Református Egyetemi Templomban nézhették meg az érdeklődők, amit kerekasztal-beszélgetés követett. A moderátor Vojtkó Ferenc, a film szerkesztője volt, aki Fekete Károly tiszántúli püspököt, Kocsis Attila nyugalmazott lelkipásztort, valamint Szabó Józsefet, a Médiacentrum Debrecen ügyvezető igazgatóját kérdezte.

Amint elhangzott, a 15 évvel ezelőtti forgatás nem jöhetett volna létre Kocsis Attila nélkül, hiszen amellett, hogy a témát is ő ajánlotta a Debrecen Televízió figyelmébe, a stáb kint tartózkodása során is ő segítette munkájukat, például biztonságosan végigkísérte őket a világ egyik leghírhedtebb városrészében, a New York-i Harlem utcáin.

„Az amerikai magyar református egyház története nincs feldolgozva, pedig szükség van a múlt megőrzésére azért, hogy ne felejtsük el, milyen folyamatok zajlottak az elmúlt 100-120 évben. Megőrzés, továbbadás és példaadás” – foglalta össze a filmsorozat célját az egykori Perth Amboy-i lelkész.


Kocsis Attila lelkész

A film készítésekor Szabó József, a Debrecen Televíziót is magában foglaló Médiacentrum Debrecen ügyvezető igazgatója akkor gazdasági igazgatóként felügyelte a munkát.

„Akkor még nem tudtuk, milyen fontos szerepre vállalkoztunk, bár éreztük, hogy értékteremtő munkát is folytatunk, amelyek a nemzettudatunk erősödéséhez is hozzájárul” – fogalmazott Szabó József.


Szabó József, a Médiacentrum Debrecen Kft. ügyvezető igazgatója

A külföldön élő magyar reformátusokkal való kapcsolattartásnak a Tiszántúli Egyházkerületben is fontos szerepe van. Fekete Károly püspök elmondta: kötelez bennünket az is, hogy a debreceni püspöki palota Baltazár Dezső püspök két amerikai útja során kapott adományokból épülhetett fel. „Az Egyesült Államokban élő reformátusoknak köszönhetően a világháborúk idején is folytatódhatott az az oktatási tevékenyég, amely 1538-ban elkezdődött a kollégiumban, és sok debreceni diák tanulhatott tovább a Princetoni Egyetemen, Washingtonban vagy éppen New Brunswickban” – emelte ki Fekete Károly.

Kocsis Attila hozzáfűzte, hogy az 1956-os kivándorlás idején nagyon sok magyart a kint élő reformátusok fogadtak be, ebből a generációból azonban már egyre kevesebben vannak életben, és az ottani magyar reformátusok száma nem gyarapszik.

Vojtkó Ferenc emlékeztett rá, hogy a magyarajkú reformátusság összetartozásának legnagyobb ünnepén, 2009. május 22-én Debrecenben elfogadták a Kárpát-medencei magyar református részegyházak egységét, az Alkotmányozó Zsinat döntéséhez pedig az Amerikai Magyar Református Egyház is csatlakozott, így a tengerentúli gyülekezetek is kinyilvánították, hogy az egységes Magyar Református Egyház tagjainak tartják önmagukat.


Vojtkó Ferenc, szerkesztő

„Az amerikai magyar reformátusokat történelmi okokból kifolyólag két egyházkerület foglalja magában, ezek saját püspökséggel, esperesi körzetekkel rendelkeznek. Most ők várnak tőlünk segítséget, hiszen óriási területeken sok a gyülekezet, és szívesen fogadják, ha akár csak ideiglenesen, egy évre is, de fiatal anyaországi lelkipásztorok vállalnak szolgálatot közöttük” – mondta Fekete Károly püspök.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Kocsis Attila a nagy távolságokat érzékeltetve hozzátette: egy olyan egyházmegyének volt esperese, amely a keleti part jelentős részét magában foglalta, mintegy „fél európányi területen” összesen 13 gyülekezetért felelt.

„Az ország északkeleti részén, Pennsylvaniában, Ohióban, Illinois államban sokkal több gyülekezet alakult, hiszen a 19. század végén jellemzően az ott fekvő bányákban kaptak munkát a magyarok” – tette hozzá Kocsis Attila.

A Krisztus vándorai című filmsorozat hét részben mutatja be a református diaszpóra helyzetét. Szabó József kiemelte, hogy az alkotást más helyi televíziók mellett a Duna Televízió is műsorára tűzte.

A február 22-i rendezvény a Debreceni Református Egyetemi Templom Nagylátószögben nevet viselő programsorozatának részeként valósult meg. A következő alkalomra 2024. március 21-én 17:00 órai kezdettel kerül sor, ekkor az Akiknek lelke megmaradt a hitben - a debreceni zsidók meghurcolása című alkotást lehet majd megnézni.