Rendszerüzenet

Véget ért az ökumenikus imahét: Debrecenben hat felekezet ünnepelt közösen

Az ökumenikus imahét 2024-es cívisvárosi záróalkalmának a Nagytemplom adott otthont. A református, a római katolikus és a görögkatolikus püspökök mellett evangélikus és baptista lelkészek, valamint az ortodox felekezet parókusa is szolgált az eseményen.

Fekete Károly a 97. zsoltár szavaival köszöntötte a jelenlévőket. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felidézte, hogy az ökumenikus imahét középpontjában ebben az évben az irgalmas samaritánus példázata és a felebaráti szeretet állt.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Komlósi Sándor, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora olvasta fel a hét során tanulmányozott igeszakaszt Lukács evangéliumából, majd Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke imádságában kérte Isten áldását az ökumenikus egységre, a felebaráti szeretet beteljesedésére.

Az igehirdetés szolgálatát a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája végezte. Kocsis Fülöp elmondta: az ökumenikus imahét ösztönzi a hívőket a gyakoribb imádságra, és egy adott igeszakasz mélyebb vizsgálatára, újabb és újabb oldalról történő megvilágítására. Ebben az évben Burkina Faso keresztényei választották a témát. Kocsis Fülöp ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az Afrika déli részén fekvő kis ország lakosainak sok bántalmazásban volt részük történelmük során, megélték kiszolgáltatottságukat és az Úr megmentő irgalmát.


Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája

Az érsek-metropolita hozzátette, hogy Jézus új parancsolata szerint jobban – úgy, ahogy Isten – kell szeretnünk felebarátainkat. S hogy kit kell szeretnünk? Erről szól az irgalmas samaritánus története. Kocsis Fülöp magyarázta a példázat szimbolikus üzeneteit, kiemelve, hogy a keleti egyház értelmezése szerint az idegen, aki segít, maga Jézus, a fogadó, ahol elhelyezi a kifosztottat, az egyház, a két dénár, amely fedezi a szerencsétlenül járt ember gyógyulását, pedig Jézus isteni és emberi természetének kettősségére és a megváltásra utal. „Vegyük észre és lássuk be, hogy mi vagyunk azok a rászorulók, akik maguk erejéből nem tudnak felkelni, és vegyük észre, hogy Isten ott van az életünkben, segít, szeret, gyógyít, elvisz az egyházba és megfizet mindent, hogy megmentsen” – fogalmazott Kocsis Fülöp, hozzátéve, hogy Isten irántunk való szeretete egyesíti az egyes felekezeteket az ökumenében.

Az apostoli hitvallást Sipos Barnabás ortodox parókus vezette, míg Asztalos Richárd evangélikus lelkész a közös imádságban kötötte össze a jelenlévő hívőket.

Ezt követően Kustár Zoltán, a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke és Fekete Károly püspök átadta a 2018-ban megalapított Pro Unitate in Christo-díjat, amely olyan hittudósnak, egyházi vezetőnek, példás életű egyháztagnak adományozható, aki hosszú időn át jelentős mértékben járult hozzá a felekezetek közötti jó kapcsolat elmélyítéséhez, egymás megismeréséhez és megbecsüléséhez, a Krisztusban megélt egységhez. 2023-ban főtisztelendő dr. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora kapta a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány elismerését.

Az alkalom végén Fekete Károly elmondta, hogy az ökumenikus imahét 2023-as istentiszteletein megtartott adománygyűjtés célba ért: a Debrecen-Szabadságtelepi Református Egyházközség tűzkárt szenvedett temploma karácsonyra teljesen megújult. Ebben az évben a perselyadományokat a Debreceni Evangélikus Egyházközség családi bölcsődéjének játszótér-fejlesztésére ajánlották fel a debreceni felekezetek.

Fotók: Miskolczi János