Rendszerüzenet

„Nagy a te hited, legyen úgy, ahogy kívánod!”

Átadták a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő Immánuel Otthon támogatott lakhatásának épületét. A Debrecen belvárosában lévő házba tíz, halmozottan fogyatékkal élő lakó költözhet be. Az átadó ünnepséget 2024. január 28-án rendezték a délelőtti istentiszteletet követően.

Nagy Emőke olvasott fel Ézsaiás könyvéből a Nagytemplomban az igehirdetést megelőzően: „…nagyra becsült engem az ÚR, Istenemnél van az erőm. Ezt mondta: Kevésnek tartom, hogy Jákób törzseinek helyreállításában és a megmentett Izráel visszatérítésében légy az én szolgám. A pogányok világosságává teszlek, hogy eljusson szabadításom a föld határáig” – hangzott Isten üzenete, majd ezt követően Domokos Gergő imádkozott. Mindketten az Immánuel Otthon támogatott lakhatásának köszönhetően költözhetnek be hamarosan a Méliusz téri épületbe. Itt alakította ki a régióban egyedülálló lehetőséget az egyházközség fenntartásában lévő intézmény. Az istentiszteleten Oláh István és Beszterczey András lelkipásztorok, valamint Juhász Zsófia, az Immánuel Otthon főigazgatója ismertették az egészségügyi-szociális-oktatási intézmény három évtizedes történetét és az új fejlesztés részleteit.


Juhász Zsófia, az Immánuel Otthon főigazgatója

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a kánaáni asszony Máté evangéliumában olvasható története alapján hirdette Isten igéjét. Kiemelte: anyaként tudott azonosulni gyermeke betegségével, lánya gyógyítása volt a szívügye. A püspök párhuzamba állította mindezt a nagytemplomi gyülekezet helyzetével, hiszen a bibliai történet valósággá vált: ahogyan Jézus az asszony hitét látva segített rajta, úgy az egyházközség is megteremtette a támogatott lakhatás lehetőségét a szülők kérése alapján.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Az istentiszteletet követően, a Méliusz téri épület átadásán Fekete Károly tovább vezette az igei üzenetet: ”Jézus fölülírta azt az alaptézist, hogy a választott néphez jött, és meggyógyította a pogány földről érkezett asszony lányát. Ehhez hasonlóan az egyház is túlléphet az alaptevékenységén, és vállalhat olyan feladatokat, amely a hitünkből következik” – fogalmazott az egyházkerület püspöke, aki ezt követően megáldotta az intézmény lakóit és dolgozóit.

Papp László, Debrecen polgármestere megköszönte, hogy a református egyház felvállalt egy olyan szolgálatot, amellyel már a várost is keresték szülők, miszerint mi lesz azokkal a fogyatékkal élő fiatalokkal, akik életkoruk miatt kikerülnek az ellátórendszerből.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy a fogyatékkal élők helyzetét további európai uniós források lehívásával tudja majd tovább javítani a vármegyei önkormányzat, az erre vonatkozó tervek előkészítése már folyamatban van.

Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója úgy fogalmazott, lehetetlennek tűnt, hogy az épület kialakítása és a szolgáltatás elindítása egy éven belül lefolyhasson. „És valóban az is, ha a magunk alkalmatlanságára, forrásainkra, fogyatékosságaira nézünk. De nem lehetetlen, ha a fogyatékkal élő emberekre nézünk” – fogalmazott a főigazgató.


Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója

Juhász Zsófia, az Immánuel Otthon főigazgatója megerősítette, hogy az európai uniós pályázat kiírása szűkös határidőt szabott meg a kivitelezésre, de a tervezők és a vállalkozó lelkiismeretes munkájának köszönhetően sikerült kialakítani a kétszintes, háromszáz négyzetméteres, teljesen akadálymentesített épületet, amelyben a tágas nappali-konyha mellett négy egyágyas és három kétágyas szoba áll a lakók rendelkezésére. A 330 millió forintos beruházás nagyobb részét, 189 millió forintot használtak fel pályázati forrásként, további 140 millió forintnyi önerőt az intézmény és az egyházközség biztosított.

Az Európa Rádió összeállítása itt hallgatható:

 

Fotók: Miskolczi János