Rendszerüzenet

Három felekezet ünnepelte együtt a reformációt a Debreceni Református Nagytemplomban

Közösen emlékeztek meg Debrecenben a reformátusok, az evangélikusok és a baptisták a reformáció kezdetének 506. évfordulójáról. A protestáns egységet úrvacsorával is kifejezték 2023. október 31-én.

Köszöntő szavaival a magyarországi reformáció bölcsőjének nevezte Debrecent Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Őt Püski Lajos lelkészi főjegyző követte, aki Ézsaiás könyvéből olvasott fel: „Keressétek az Urat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van! Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az Úrhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani.”

Az igehirdetés szolgálatát a három egyház egy-egy képviselője végezte. Elsőként Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség lelkésze szólt a gyülekezethez. Pál apostol filippibeliekhez írt levelének 4. fejezetét vette alapul, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az evangélikus szó jelentése: „az örömhír embere”.


Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség lelkésze

„Szeretném a mi egyházunk nevét a ti szívetekre is helyezni, hordozzátok ezt. Legyetek az örömhír hordozói akkor is, amikor nehézség, teher adódik, és akkor is, amikor a külső körülmények egyik pillanatról a másikra megváltoznak. Akkor is tudjuk együtt mondani Pállal: örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom, örüljetek” – mondta Asztalos Richárd.

Kiss János, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora a gondolatot úgy fűzte tovább, hogy az igazi öröm forrása Isten szeretete, ebből fakadóan pedig a szelídségre hívta fel a figyelmet. „Találkozhatunk vele akkor, amikor a Bibliát olvassuk, megláthatjuk a testté lett Istenről szóló evangéliumi történetekben: Jézus lehajolt az elesettekhez, betegeket gyógyított, lelkeket szabadított és személyválogatás nélkül hirdette a megtérés üzenetét” – tette hozzá.


Kiss János, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora

„Jézus Krisztus megmutatta a szelídség erejét, ami a bűnre kegyelemmel, a gyűlöletre szeretettel válaszolt. Ez a szelídség a Szentlélek által ma is győzedelmeskedhet, lelkeket menthet meg – hangsúlyozta a baptista lelkipásztor.

A Debreceni Református Egyházmegye esperese Hadházi Tamás gondolatait Pál szavaira fűzte fel: „Az Úr közel! Az apostol reménysége számunkra is valóság lehet. Igen, közel van hozzánk az Úr! Közel van betegségben, nehéz döntésekben, anyagi válságok közepette, mert ahogy olvashatjuk: közel van az Úr a megtört szívűekhez és a sebzett lelkűeket megsegíti. Közel van az Úr mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja” – idézte a 34. zsoltárt az esperes.


Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese

„A mondat másik jelentése is nagyon fontos. Nemsokára belépünk az adventi időszakba, amikor sokat hallhatunk majd arról, hogy a második adventben élünk, készülve várakozunk Jézus Krisztus visszajövetelére” – mondta Hadházi Tamás.

Ezt követően került sor a közös úrvacsorára, amelynek szolgálatát Fekete Károly püspök vezette. Az istentiszteleten a három felekezet egyesített énekkara is szolgált.

A reformáció történetét összefoglaló emlékbeszédében Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora kiemelte a cívisváros szerepét, különös tekintettel a bibliafordító Szenci Molnár Albert személyére és az oktatás, valamint könyvnyomtatás fellendülésére.


Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora

A rektor felhívta a figyelmet arra is, hogy éppen 350 éve ítélték gályarabságra azokat a protestáns lelkészeket és tanítókat, akik tiszteletére a Nagytemplom mögötti Emlékkertben áll emlékoszlop.

Az istentisztelet végén ezt, és a szintén az Emlékkertben álló reformációs emlékművet is megkoszorúzták a résztvevők a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatóinak vezetésével.



Szöveg: Horváth Zoltán
Fotók: Miskolczi János