Rendszerüzenet

40 éve szolgál Demecseren a Bodnár-házaspár

Jubileumi ünnepséget tartottak Demecser városában, ahol Bodnár Péter és Bodnár Péterné Bíró Mária 1983 óta vezetik az egyházközséget. 2023. szeptember 17-én az ország minden tájáról, és még a határokon túlról is érkeztek ismerősök, hogy együtt ünnepeljenek a házaspárral.

Lukács evangéliumából hirdette Isten üzenetét Fekete Károly. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a nagy vacsora példázata alapján a „hívogatás embereinek” nevezte Bodnár Pétert és Bodnár Péterné Bíró Máriát. „Életcélotokká vált meghívni minél többeket az Isten országának menyegzői asztalához. Sőt napi kérdéssé vált számotokra Jézus példázatának nagy kérdése: elfogadják-e a meghívást, megtelik-e a ház, vajon jönnek-e a demecseriek. A gyermekek, a konfirmandusok, a fiatalok, a presbiterek, a felnőtt gyülekezeti tagok.” Fekete Károly kiemelte a házi segítségnyújtás, illetve a Titus Hitéleti Alapítvány szolgálatát, amelyek elindításuk idején szokatlan újdonságként hatottak. A püspök igemagyarázatában hangsúlyozta, hogy a példázatban nincs szó arról, hogy hány meghívottnak van még hely, sem arról, hogy megteltek-e ezek. „Ez benne a pedagógia. Ezzel akar bennünket nevelni a mi Urunk. Nem ejt szót a ház megteléséről, a hívogatás befejezéséről, mert még mindig van hely, és még mindig kell hívogatni. A hívogató szolgálattevők nem maradnak munka nélkül 40 esztendő után sem” – utalt a Bodnár-házaspár munkájára Fekete Károly, bátorítva őket arra, hogy tevékenységüket még nagyobb elköteleződéssel folytassák. „Ne fáradjatok bele az unszolásba, sürgetésbe, ebbe a szenvedélyes meghívásba! Maradjon meg az a kreativitás, az a szüntelen hívogatás, ami magyar gyerekek ezreit hozza nyári táborokba. Gyarapodjon tovább a segédletek, foglalkoztatók, a munkafüzetek, a könyvek, a játékok, a makettek, a tábori anyagok palettája műfajgazdagságban, hogy a legváltozatosabb módon tudjatok megszólítani embereket, hiszen a hitre juttatásuk a cél.”

Az igehirdetést követően Bodnár Péter köszöntötte a vendégeket Ézsaiás próféta könyvének 49. részével. Ahogy fogalmazott: a jubileum okán a számadás elkerülhetetlen. „41 éve kezdtük lelkipásztori szolgálatunkat feleségemmel, ebből négy évtizedet Demecserben töltöttünk együtt. Olyanok vagyunk, mint egy kétmotoros gép. Amikor azt kellett átélnünk, hogy az egyik motor akadozik, akkor Isten meghallgatta imádságainkat, és segített átlendülni a nehézségeken. Ha a szolgálatunkat szeretnénk röviden összefoglalni, azt a Titus Hitéleti Alapítvány jelmondatával tehetnénk: végeztük a hitébresztés szolgálatát, és teljes igyekezetünkkel törekedtünk és a jövőben is törekszünk Urunkat szolgálni.” Bodnár Péter felidézte, hogy a gyülekezeti szolgálat mellett 2011-ben a diakónia területére is beléptek, hiszen ekkor kezdték meg a házi segítségnyújtást Demecser városában a Demecseri Református Egyházközség Szeretetszolgálatának megalapításával. Ma már közel 50 idős személyt támogatnak ilyen módon. A lelkész köszönetet mondott azoknak, akik állhatatosan végzik ezt a nemes szolgálatot.



Ezt követően a jubiláló házaspár életére, szolgálatára kértek áldást a jelenlévő lelkészek, átadva a hajdúnánási, a szabolcsveresmarti, a Hajdúböszörmény-Kálvin téri, a gergelyiugornyai, a gyulaházai, a nyírkarászi, a gulácsi, a tivadari, a gégényi, a besztereci, a nyírtassi, a rétközberencsi, a méhteleki, a garbolci, a nagyhódosi és a kishódosi gyülekezet köszöntését is.

A Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese, Koncz Imre a 40 évre asszociálva a pusztai vándorlást idézte fel, amely során Isten tűzoszlop és felhőoszlop révén vezette népét. „Hiszem, hogy titeket is Isten lelke vezérelt ez idő alatt. A lelkészi szolgálat során sokszor tűnik hiábavalónak a küzdelem, az igyekezet, de a szívetekre helyezem annak szavát, akit ti magatok is követtek: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek, mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.”



Vincze Lajos egyházmegyei gondnok úgy fogalmazott: Demecseren találkozott az isteni akarat, a gyülekezet és a lelkészek. „Példaként lehetne állítani egyházmegyénk valamennyi gyülekezete elé azt, hogy hogyan kell 40 évig együtt szolgálni, együtt élni, szeretetben és békességben.”

A demecseriek holland testvérgyülekezete is köszöntötte a Bodnár-házaspárt. Az Amersfoortból érkezett ötfős küldöttség tagjai megtisztelőnek nevezték a közös ünneplés lehetőségét, felidézték emlékeiket, és hangsúlyozták a nemzetek között átívelő hitbeli egység jelentőségét.



Demecser önkormányzata nevében Zsohár Zsoltné alpolgármester kiemelte, hogy a város megbecsüli köztiszteletben álló lelkészeit, s életükre, további szolgálatukra Isten áldását kívánta.

Az istentisztelet keretében családtagok, barátok adták át jókívánságaikat a jubiláló lelkészek számára. Köszöntést adtak át gyülekezet, a teológiai évfolyamtársak, a Bibliaszövetség és a Titus Hitéleti Alapítvány képviselői is, köztük Szabadi István, az Őrségi Református Egyházmegye esperese.




Zárásként Seszták Miklós országgyűlési képviselő a család jelentőségére hívta fel a figyelmet, azt kívánva, hogy Isten kegyelme segítse és tartsa meg továbbra is Bodnár Pétert, Bodnár Péterné Bíró Máriát, valamint gyermekeiket és unokáikat.