Rendszerüzenet

Első nevelési évét kezdte meg az új református óvoda Vásárosnaményban

Az Országos Óvoda Programban szereplő hatvanhatodik intézmény is elkészült. A nagyszabású beruházássorozat utolsóként befejezett tiszántúli projektje a vásárosnaményi Édenkert Református Óvoda és Mini Bölcsőde megépítése volt. Az épületet ünnepélyesen 2023. szeptember 19-én adták át, ezt megelőzően a vásárosnaményi református templomban istentiszteleten adtak hálát az új lehetőségért.

2018-ban kezdődött a kormány és a Magyarországi Református Egyház együttműködése, melynek célja nevelési intézmények építése, bővítése, felújítása volt. Vásárosnaményban új óvoda és bölcsőde épült, amely az Édenkertről kapta nevét. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a templomban tartott istentiszteleten ennek kapcsán elmondta: a névválasztás kötelez. „A kert megvan hozzá, hiszen az óvoda környezete tele van fákkal, gyümölcsössel és a víz sincs messze: a Kraszna egy kőhajításnyira folyik innen. A nagy kérdés az, hogy mitől lesz édenné ez az intézmény. Az Édenkert az Isten és az ember közötti töretlen kapcsolat színhelye volt, ahol minden mozdulat Isten gondoskodó szeretetéről szólt. Másrészt ahogyan Isten feladatot adott Ádámnak, úgy legyen feladatszabás, foglalkoztatás, értelmes létre nevelés itt, az óvodában és bölcsődében is. Végezetül, ahogy nem volt jó az embernek egyedül lenni az Édenkertben sem, úgy napjainkban is édeni érzés, amikor a gyermekek közösségben szocializálódnak, egymást kölcsönösen kisegítik, és ez a társra hangoltság segít kilépni az egoizmus csapdájából.” A püspök hozzátette: „Jézus Krisztus az Éden utáni vágytól el tud juttatni az Isten országába. A református óvodák értelme, hogy segíthetik ezt a folyamatot. Eszközök lehetünk ebben, de ide csak Jézus tud elvezetni.”



Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese azt emelte ki, hogy a hálaadással együtt előre is kell tekinteni, hiszen az óvoda – bár nevében az Édenkertet hordozza – még nem a Kánaán, még nem a megérkezés, sokkal inkább egy állomás, egy feladat. Ezt alátámasztva idézte Pál apostol gondolatait a filippibeliekhez írt levélből: „Nem mintha már elértem volna mindezt, vagy már célnál volnék, de igyekszem, hogy meg is ragadjam, mert engem is megragadott a Krisztus Jézus. Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”



Az ünnepségen részt vett az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is. Soltész Miklós felidézte, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület kérésére, utolsóként „tuszkolták be” a vásárosnaményi intézményt az Országos Óvoda Programba. Az államtitkár felhívta a figyelmet a szimbólumok fontosságára. „Ha az óvodapedagógusok tudnak a gyerekekkel mélyen beszélni, akkor a szimbólumainkat nem fogják tudni elrabolni tőlünk, bármilyen, a teremtett világ és a természet elleni ideológiák támadnak gyermekeinkre és a nemzetre, nemzetekre egyaránt.”



Tilki Attila országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a kormány támogatása mellett a városi képviselőtestület elkötelezettsége is segítette a vásárosnaményi óvoda és bölcsőde ügyét. Hozzátette: a várostól nem messze fekvő Érmindszenten született Ady Endre szerint el lehet jutni az Értől az „Oceánig”, s képletesen a pedagógusok, közéleti szereplők egyik legfontosabb feladata hasonló úton eljuttatni az embereket az Értől az Oceánig.



Ács Ferenc főgondnok régi álomnak nevezte a beruházás megvalósulását, kiemelve, hogy ez nem csupán egy építkezés volt, hanem a gyülekezet, valamint a református egyház jövőjének építése, megerősítése.



Végül a Vásárosnaményi Református Egyházközség lelkipásztora mondta el gondolatait. Pótor Imre köszönetet mondott az intézmények terén nagyobb tapasztalattal rendelkező Tornyospálcai Református Egyházközségnek, hogy vállalták a fenntartói feladatot, így segítségükkel a terveknek megfelelően idén – több mint 40 gyermekkel – elindulhatott a nevelési év.



Az ünnepség az óvodában folytatódott, ahol zenés műsorral mutatkoztak be az intézmény pedagógusai és dolgozói, valamint első óvodás és bölcsődés kisgyermekei. Zárásként Fekete Károly, Koncz Imre, valamint Csegei István nyugalmazott esperes és Szántó József, a Tornyospálcai Református Egyházközség lelkipásztora kérte Isten áldását az épületre és az intézmény működésére.



Az Édenkert Református Óvoda és Mini Bölcsőde a tornyospálcai Áldás Református Óvoda tagintézményeként kezdte meg működését. A közel 1000 négyzetméteres épületében két-két óvodai és bölcsődei csoportot alakítottak ki, a férőhelyek maximális száma így 75 fő lehet.