Rendszerüzenet

Bővítették a férőhelyeket az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában

Konténertantermekkel bővült az Orosházi Református Egyházközség fenntartásában működő intézmény, miután az utóbbi években a diákok létszáma egyre nő. Az átadó ünnepséget 2023. szeptember 3-án rendezték meg az iskolában.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a 127. zsoltárból olvasta fel a 3-5. verseket. Fekete Károly igehirdetésében elmondta: a zsoltáros a hős kezében lévő nyilakhoz hasonlítja az ifjakat. „Ezeket a harc előtt a hős rendben, bevetésre készen, összerendezetten tartotta. A zsoltár szimbolikája szerint a következő nemzedéket is így kell felkészíteni, rendbe szedni, az életharcokra felkészíteni.” A gondolatot folytatva a püspök hozzátette, hogy Jézus Krisztus a Hős, akinek kezében jó helyen vannak a gyermekek.

A Békési Református Egyházmegye esperese úgy fogalmazott, az orosházi református iskola az egyik legjobb oktatási intézmény a városban. Demeter Ottó jó döntésnek nevezte a konténertantermekkel történő bővítést. „Jó döntést csak bölcsességgel lehet meghozni. A bölcsesség pedig nem tanítható és nem tanulható, az az Isten ajándéka.”

Szalkay Róbert a fenntartó egyházközség lelkésze ugyancsak a 127. zsoltárból idézett, ám ő éppen az első két versből: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők, ha az Úr nem őrzi a várost, hiába óvják azt az őrök. Hiába keltek korán és feküsztök későn, fáradtsággal szerzett kenyeret esztek. De, akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget.” Szalkay Róbert összefoglalta az 1894 óta működő iskola közelmúltbeli történetét. Ahogy fogalmazott, a 2011 óta református fenntartású intézmény eleinte csökkenő diáklétszámmal küzdött, de a trend megfordult, és ahhoz, hogy a két tanítási nyelvű iskola az előírásoknak megfelelően tudjon működni, elengedhetetlen volt újabb tantermek létrehozása. Hangsúlyozta: a konténerépület a legmodernebb előírásoknak felel meg.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere kijelentette: a nagymúltú iskola jó kezekben van, a református egyház szívén viseli a gyermekek jövőjét, az orosházi családok pedig szívesen íratják ide gyermekeiket.

Víghné Pintér Lilla iskolaigazgató kiemelte: itt a nyolc év nemcsak a tanulásról szól. Ide járni egy életforma, aminek része a habitus, a hit és a nemzeti öntudat is. A két év alatt megvalósult fejlesztés lehetővé teszi, hogy ezeket az értékeket továbbra is közvetíthessék.

A jelenleg 23 osztályos iskolába 514 diák jár. Az új szárnyban a második évfolyamon tanuló három osztály kezdte meg tanulmányait idén.

Az ünnepség képekben:



Horváth Zoltán
fotó: Pirer Kata