Rendszerüzenet

Cantando et laborando

A Tiszántúli Református Egyházkerület idén is megtartotta nyári kántorképző tanfolyamát: a Debreceni Református Kollégium épülete július 3-tól 22-ig látta vendégül az évente visszatérő program résztvevőit.

A nyári kántorképző Debrecenben 1965 óta működik, s a kezdetek idején olyan nevek fémjelezték az itt végzett munkát, mint a tudós zeneszerző Gárdonyi Zoltán, a filológus lelkész Csomasz Tóth Kálmán vagy az orgonista-lelkész Sepsy Károly. Két évvel az indulás után, 1967-ben csatlakozott a tanfolyam tanári karához Berkesi Sándor karnagy is, aki – már egyedüliként – személyében még mindig képviseli a képzési koncepció folyamatosságát.

A Tiszántúli Református Egyházkerület által működtetett nyári debreceni tanfolyam egészen a rendszerváltozásig egyedüli fóruma volt az országos kántorképzésnek: az egész országból fogadta a jelentkezőket, s így résztvevőinek száma gyakorta meghaladta a 100 főt is. Az 1990-es évek derekától a másik három egyházkerület is elindított egy-egy hasonló tanfolyamot, azóta Pápa, Budapest és Miskolc is helyet ad a programnak, így a jelentkezők száma megoszlott: az elmúlt évtizedekben az egyes tanfolyamok résztvevőinek létszáma mindenütt 25 és 40 között ingadozott. A debreceni tanfolyam – újításképpen – több mint egy évtizede vezette be az előképző lehetőségét. Ennek keretében a háromhetes tanfolyam résztvevőihez félidőben (tíz nappal később) csatlakozhattak olyan általános iskolás életkorú jelentkezők, akik tehetséget és kedvet éreztek arra, hogy később „rendes” hallgatóként vegyenek részt a munkában. Időközben némileg változott a jelentkezők köre, s olyan jelzéseket is kaptunk, hogy gyakorló kántorok és már kántorként működő amatőrök is szívesen vennének részt a tanfolyam munkájában, de számukra – felnőtt, családos emberek, munkavállalók számára – megoldhatatlan három teljes hétre kiszakadni rendszeres életvitelükből.

Így tovább kellett alakítanunk a tanfolyam kínálatát: a kántori szolgálatot rendszeresen végző felnőtt jelentkezőknek hirdettünk egyhetes ismeretfrissítő képzést. Ennek megfelelően a tanfolyam szerkezete is átalakult. Idén a munkát július 3-án a háromhetes tanfolyam résztvevői kezdték el. A második hét során, július 9. és 16. között csatlakoztak hozzájuk az előképző tábor résztvevői, akik távozásukkal átadták a helyüket a továbbképző tréningre jelentkezetteknek. A tanfolyamon így mindösszesen 32 fő – 16 alapképzős, 7 előképzős és 9 továbbképzős muzsikus – vett részt. A jelentkezők száma igazolta: a továbbképző tréning ötlete sikeresnek bizonyult. A részt vett kántor kollégák közül többen is jelezték: a következő évben is jönni kívánnak.

A képzés ritmikus, naponta ismétlődő órarend szerint folyt. Az órarendben a központi tantárgyak – gyülekezeti énekismeret, zeneismeret, hangszerjáték – mellett helyet kapott a kórusmunka, illetve a haladó hallgatók számára fontos karvezetés, zenetörténet, énektanítási módszertan és hangszerismeret tantárgy is.

A tanfolyam idején három lelkipásztor tartotta a napot záró esti áhítatokat. Az első héten Kurgyis András karnagy-lelkész (Debrecen-Kossuth utca), a második héten Szabadi Árpád (Balmazújváros), a záró héten pedig Berkesi Gábor (Budapest-Pozsonyi út). A napi programot néhány alkalommal rendkívüli előadások színesítették. Kissné dr. Mogyorósi Pálma Gárdonyi Zoltán életéről és munkásságáról számolt be néhány hangfelvétel segítségével, szavait Berkesi Sándor saját személyes emlékeivel toldotta meg. Bessenyei Mihály, a készülő új református korálkönyv szerkesztőbizottságának tagja egy-egy orgonaletét bemutatásával ismertette a korálkönyv munkálatainak állását. Egy harmadik estén a hallgatók és a tanárok komoly és vidámabb zenés és szöveges produkcióit fölvonultató kamaraestet tartottunk.

A tanfolyam hallgatói ittlétük során többször is számot adhattak a végzett munkáról: a három hét mindegyike zenés szolgálattal zárult. Július 9-én a Debreceni-Nagyerdei Egyházközség, 16-án a Debrecen-Kistemplomi Egyházközség templomának vasárnap délelőtti istentiszteletén vettünk részt. A tanfolyamot július 22-én a Debreceni Református Kollégium dísztermében tartott hangversennyel fejeztük be.

Arany János
egyházkerületi zeneigazgató

 

Az Európa Rádió interjúja az idei kántorképző tanfolyamról: